PUBLICITAT

Liquiditat de l’Estat i consum intern, les eines del PS davant la crisi

Involucren tant l’Executiu com les empreses, els autònoms i els assalariats

Per Tatiana Navarro

El conseller del PS, Pere López.
El conseller del PS, Pere López. | MARICEL BLANCH

Els membres del PS van fer arribar al conjunt del Govern un llistat amb 30 mesures per recuperar de la manera més ràpida possible l’activitat econòmica un cop s’acabi el confinament. Mesures que passen per injectar liquiditat des de l’Estat cap al teixit econòmic, que comportaria un augment del consum dins del Principat.

En el document, enviat ahir als mitjans de comunicació, els consellers Pere López i Gerard Alís descriuen un «escenari de reconstrucció social de l’economia i del seu impacte social» un cop finalitzi la crisi sanitària. Context on serà necessari «reactivar tots els recursos productius que tenim i donar suport a les famílies». Per fer-ho possible, els socialdemòcrates aposten per «l’endeutament de l’Estat» per «tornar a engreixar la maquinària del nostre teixit productiu».

Des de l’Estat, el PS proposa una moratòria de pagaments de préstecs i crèdits per un període mínim de tres mesos, així com la possibilitat de l’Administració d’accedir al finançament públic extern del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, «l’única font real de finançament extern de la que Andorra disposa».

Els socialdemòcrates també parlen de «fomentar i promoure» el consum de béns i serveis andorrans, a més de línies de finançament avalades per l’Estat per fer front «al pagament de les nòmines», a més de les despeses de funcionament.

 

Sector empresarial

Pensant en els autònoms, els socialdemòcrates aposten per una prestació de 1.300 euros, així com un procediment específic en la tramitació de la demanda d’avals. També parlen de la reducció o la suspensió de les cotitzacions de la CASS.
Pel que fa a les grans empreses, el PS demana corresponsabilitat entre Govern, empresaris i treballadors per al pagament de salaris i el manteniment de llocs de treball, establint «uns nivells salarials mínims alhora que topalls». Proposta que aniria lligada a una injecció de 130 milions d’euros provinents de les empreses parapúbliques.
Respecte a les persones assalariades, la principal proposta implica evitar els acomiadaments privant a les empreses que ho facin dels ajuts de l’Estat. A més, parlen de garantir un mínim de 21 dies de vacances durant el 2020 i del fet que «no es despleguin mesures amb efectes retroactius en els casos desfavorables als ingressos de les persones treballadores».

 

Reducció del lloguer

Tal com es va parlar la setmana passada, el partit proposa una reducció del preu de lloguer «en un percentatge que pot oscil·lar entre el 35% i el 50%». Per fer-ho possible, consideren clau «la moratòria en el cobrament de préstecs i de les hipoteques perquè no es produeixin desequilibris de tresoreria, principalment en petits propietaris».
El document també estableix l’excempció de l’impost de propietat per als propietaris de locals comercials i habitatges, que haurien de reduir encara més la quota de lloguer, així com mesures de suport complementàries per als propietaris que «no puguin aturar cobraments». 
Pel que fa als ajuts socials, el PS convida a flexibilitzar-los, per exemple els relacionats amb l’habitatge o a la desocupació involuntària. Per a aquelles persones que perdin la feina, aposten per oferir de manera gratuïta els serveis bàsica, com la llum o el telèfon, garantint el subministrament en casos d’impagament.

 

Les claus

Treure liquiditat de les parapúbliques

Els socialdemòcrates aposten per destinar les reserves líquides d’Andorra Telecom i FEDA «a la corresponsabilitat en el pagament de salaris». Traduït en xifres, suposarien entre 125 i 130 milions d’euros que servirien per «evitar el trencament de les relacions laborals».

Consumir dins del mercat andorrà

Fomentar i promoure el consum de béns i serveis del país donaria un impuls als negocis del Principat, que comptarien amb l’activitat suficient per mantenir les plantilles i no haver de dur a terme acomiadaments. Així, el sector empresarial comptaria amb viabilitat per continuar la feina.

Gratuïtat dels serveis bàsics

Bonificació que es destinaria a «aquelles persones que perdin la feina», perquè «se’n garanteixi el subministrament en casos d’impagament». De la mateixa manera, el partit proposa la gratuïtat del consum en els negocis tancats i que estiguin de guàrdia.

Atur de 1.300 euros per als autònoms

S’aplicaria en casos on la persona no pot obtenir «cap ingrés d’un import equivalent al 60% del salari mitjà». La prestació és «essencial», tant per la «perdurabilitat del negoci després de la crisi», per «fer front a altres despeses» o «assegurar un mínim d’ingressos personals vitals».

Exempció de l’impost de propietat

Mesura pensada per a aquells propietaris de locals comercials que, durant els mesos que no puguin pagar la totalitat de l’arrendament a causa de la llei de mesures urgents, puguin quedar exempts de pagar el tribut.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT