PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra registra 21 defuncions des de l’inici de la pandèmia

Salut creu que es podran fer algunes activitats mínimes abans d’acabar d’efectuar tots els tests

Per Judith Sáez

Martínez Benazet durant la roda de premsa d'aquest matí.
Martínez Benazet durant la roda de premsa d'aquest matí. | El Periòdic

Salut reafirma que el sistema sanitari no està col·lapsat i anuncia que el Govern es planteja acceptar que la ciutadania pugui trencar el confinament per realitzar alguna «activitat mínima» inclús abans de fer totes les proves PCR per estudiar la base infectada de població. Tot i que «ha disminuït la pressió a l’UCI», on en les darreres 24 hores no ha ingressat cap pacient, el ministre Joan Martínez Benazet era prudent i afirmava que es valorarà sempre prevalent les dades epidemiològiques a les socioeconòmiques. L’equip es fixarà en el comportament que prengui la pandèmia aquesta setmana i es reflectiran els resultats al cap d’una setmana més.
S’ha registrat un total de 526 casos: 454 actius, 31 curats i 21 defuncions. D’aquestes últimes, tres van ser ahir i estaven ingressades a l’UCI, a planta i al Cedre. Dels contagiats actius, 91 són personal sanitari i hi ha 4 sospitosos ingressats a l’hospital.

Des del Govern lamenten les vides que s’està emportant la malaltia i emfatitzen en què «són optimistes perquè tenen suficient marge per donar resposta a qualsevol persona, de qualsevol edat i en qualsevol situació». Constaten, però, que «aquests resultats no volen dir que hàgim d’aixecar el peu de l’accelerador, hem de seguir lluitant des de casa». El confinament hauria permès que no es col·lapsessin els recursos sanitaris i que s’atenguin tots els pacients que ho han necessitat amb normalitat sense haver d’utilitzar l’informe del comitè de bioètica.

Duresa amb els anticonfinament

El ministre va criticar durament la irresponsabilitat de dues persones que van trencar el confinament per practicar BTT el passat cap de setmana. Va considerar que «són molt mala gent, uns irresponsables i uns insolidaris» ja que, a part que podrien infectar i transmetre el virus, s’exposaven a tenir algun accident i podrien esgotar els recursos sanitaris. En aquest sentit, el mateix ministre ressaltava que «tots voldríem fer esport» i que encara que són pocs els casos que no compleixen les recomanacions, «fan molt mal per la imatge que donen i el greuge comparatiu de les persones que s’estan comportant». Així mateix, l’autoritat va convidar a la ciutadania a fer exercici a casa, per prevenir i reduir les malalties cardiovasculars. «És important que el confinament no ens aturi», especificava.

Proves

Fa un parell de setmanes que Salut ja anunciava la realització diària d’un centenar de proves PCR que s’analitzaven als laboratoris. Avui, la majoria dels resultats tornen a ser negatius com en els últims dies. Només 37 han donat positiu per Covid-19 en la última partida.

Risc de contagi a El Cedre

Algunes famílies es mostren preocupades per la situació dels seus majors al centre sociosanitari El Cedre pel qual el ministre Benazet ha assegurat que s'hi estan prenent les mesures de protecció necessàries i que els residents infectats, sospitosos i sans estan organitzats en diverses àrees. També ho estan els professionals que els atenen i hi ha diversos circuits pel subministrament de materials i el menjar per evitar el contagi de coronavirus. A més, s'ha informat que no existeix cap limitació per endur-se les persones grans del centre a casa per part dels seus familiars, sempre que es garanteixi el període de precaució i la quarantena.

Els alumnes de l’escola de Canillo pregunten al ministre

Com estudien la vacuna, quan podran sortir al carrer o si aniran a l’escola al juny són algunes de les preguntes que van fer els infants de l’escola de Canillo al ministre de Salut per vídeotrucada. Benazet els agraïa el confinament i reiterava que «és molt important perquè a part d’aconseguir que el virus no es propagui o agafem força com a col·lectiu, ciutadans i persones». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT