PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les empreses reben prop de cinc milions d’euros en crèdits tous

De les 120 resolucions efectuades, 101 resulten favorables de manera parcial o completa

Per Tatiana Navarro

Roda de premsa d'actualitació de les dades.
Roda de premsa d'actualitació de les dades. | SFGA / CESTEVE

Un total de 120 resolucions d’empreses i autònoms per accedir a les línies de crèdits tous ja han estat resoltes. D’aquestes, 19 s’han denegat, mentre que les 101 restants s’han acceptat parcialment o totalment. Els ajuts suposen 4,7 milions d’euros, un 34% del que s’havia demanat en la primera línia de crèdit un 21% del sol·licitat a la segona. Així ho va informar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa d’actualització d’ahir al vespre. 

El Govern ja ha rebut un total de 1.254 sol·licituds d’empreses i autònoms. Les demandes sumen 358 milions d’euros, que suposen un 275% més dels 130 milions que inicialment l’Executiu ha destinat. D’aquests, 283 milions corresponen a despeses de funcionament i, els 74 milions d’euros restants, al refinançament creditici.

Desajust que Jover va explicar, primer, perquè les grans empreses han tingut més facilitats per dur a terme els tràmits d’una manera més ràpida que els petits empresaris. I segon, perquè els errors en la sol·licitud faran abaixar la quantitat demanada. Amb tot, «la voluntat és de, si els imports superessin els 130 milions, establir els mecanismes suficients» per garantir la línia de crèdit, va assegurar el ministre portaveu.

Jover va recordar que els crèdits tous formen part d’un primer paquet de mesures que té com a objectiu «garantir el lloc de treball i mantenir la retribució al 100% de les persones assalariades». Una altre de les mesures que l’Executiu va prendre va ser la de demanar un crèdit per liquidar el més aviat possible les factures amb els proveïdors i «no afegir dificultats amb problemes de tresoreria». El ministre també va recordar que més de la meitat del pressupost de l’estat per a aquest any s’ha destinat a ajuts.

 

RETORN DE TEMPORERS

El ministre portaveu va anunciar el retorn de 14 temporers de nacionalitat portuguesa al seu país d’origen durant el dia d’avui. El viatge, en autobús, servirà a la vegada per repatriar cinc nacionals. Tot i les dificultats amb el govern argentí per organitzar vols de tornada per als temporers, «mantenim tots els canals diplomàtics oberts perquè és important que ens ajudin», va afirmar Jover, «i insistirem els cops que faci falta».

 

VIGILÀNCIA POLICIAL

En observar un alleugeriment de les mesures de precaució entre la població, el Govern «va voler estrènyer», va explicar ahir el ministre Portaveu. Per això, les patrulles de Policia es van doblar, «específicament en llocs on havíem rebut denúncies».

 

RACAPTACIÓ

Els comptes bancaris que el Govern va obrir en els cinc bancs del país per rebre aportacions solidàries acumulen 1,3 milions d’euros. Aportacions com per exemple la de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, que va donar 6.000 al fons. Així mateix, la quantia obtinguda a través dels missatges SMS puja a 42.000 euros.

 

ASSEGURANÇA

El ministre Portaveu va insistir en que, aquelles persones autònomes que hagin suspès l’activitat i vulguin reduir la seva cotització a la CASS continuaran mantenint la cobertura sanitària. Cost que en un primer moment assumirà l’entitat asseguradora però que, a través de les transferències, serà el Govern qui ho assumeixi.

 

Espot confirma a la BBC que es faran proves a tota la població per controlar la Covid-19

El Cap del Govern, Xavier Espot, va confirmar a la cadena britànica BBC que s’efectuarien tests als 77.000 habitants d’Andorra, la totalitat de la població, «amb l’objectiu d’avaluar com d’alta és la infecció per Covid-19». En aquesta línia, assegurava que aquesta mesura serà beneficiosa per determinar quines activitats socials i econòmiques es podran anar reobrint al Principat, «sempre essent extremadament previnguts i basant les mesures en criteris científics». Així mateix, la cadena també va informar que s’espera que es desenvolupin les proves que analitzen els anticossos en les dues properes setmanes i, que segons afirmen les autoritats, els resultats permetran conèixer quines persones estan o no infectades per ajudar també a que la gent pugui tornar gradualment a la normalitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT