PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Resposta desigual dels treballadors públics al nou decret del Govern

L’ABA denuncia que no s’ha presentat el text al personal afectat

Per Tatiana Navarro

Façana de l'edifici administratiu del Govern.
Façana de l'edifici administratiu del Govern. | MARICEL BLANCH

Des del passat dissabte, les persones treballadores de l’Administració compten amb una nova legislació laboral, després de la publicació al BOPA d’un nou decret, lligat a les mesures per pal·liar els efectes de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Unes noves regles que, si bé tenen una acceptació generalitzada entre els sindicats, no han acabat d’agradar a una part del funcionariat, que veu amb «descontentament i neguit» la seva aplicació, tal com va explicar a EL PERIÒDIC el president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra.

Gran part de l’equip de Bombers s’engloba en la categoria de cossos especials, però no és així amb les persones que atenen la centraleta, que formen part del Cos General i, per tant, es regeixen amb el nou decret. «Fa temps que reivindiquem que haurien d’estar al Cos», va advertir, donat que «tenen les mateixes casuístiques que nosaltres».

Tot això tenint en compte que «no s’ha negociat res amb nosaltres», va explicar el president de l’ABA, manifestant que les persones que no formen part dels cossos especials però sí dels Bombers «haurien d’estar incloses dins l’excepció». Queixa que aquesta setmana faran arribar al ministeri de Funció Pública i Simplificació de l’Administració. 

La situació es veu encara més complicada si es té en compte que els Bombers són un dels col·lectius més exposats a la infecció. Fet que ha minvat els recursos humans, amb nou persones dels cossos especials malaltes i tots els seus contactes aïllats. Això ha fet que la resta hagi hagut de treballar de més per suplir els torns.

«Els cossos especials estan bastant mancats de personal per la Covid-19, per això ens sembla bé que de moment quedin al marge de la modificació», va assenyalar a EL PERIÒDIC el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita. 
El col·lectiu va mantenir un seguit de reunions telemàtiques amb l’equip que treballava el detret. «Tot el que es va proposar ho han acceptat», va afirmar Anguita. Per exemple, el posicionament inicial era que les mesures es poguessin aplicar amb caràcter retroactiu des de principis d’any, però el sindicat va demanar, i així es va aprovar, establir la data d’inici en el 14 de març.

 

Compensació d'hores 

El col·lectiu de treballadors públics ha vist amb bons ulls el decret, donar que «tothom ha de posar de la seva part i, si hem de recuperar hores, ho farem».

El decret també inclou que les hores extraordinàries que facin les persones treballadores comptaran igual que les ordinàries, sense cap compensació. Postura que tampoc va desagradar al sindicat. «Els funcionaris treballem per al país i, si té un problema, som els que estem aquí per defensar el poble», va afegir el president del Sipaag.

Referent a les hores extra dutes a terme, cal recordar que l’Executiu va establir que no s’aplicarien els increments habituals degut al context. Un supòsit que només afecta un percentatge mínim del funcionariat, donat que «les hores extres les cobren molt pocs departaments, la majoria els recuperen».

Per a Anguita, serà la mateixa persona qui haurà de decidir si les vol deixar constar o no. «Jo no les penso passar», va afegir. De la mateixa manera, diferents treballadors que es trobaven de vacances van manifestar la seva voluntat d’ajudar, així com el personal que ha hagut de canviar de departament per atendre, per exemple, el 188.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT