PUBLICITAT

Benazet confirma que està baixant la pressió al sistema sanitari

La UCI també s’està descongestionant i el ministeri de Salut creu que no s’esgotaran els recursos sanitàris

Per El Periòdic

Roda de premsa actualització dades COVID-19
Roda de premsa actualització dades COVID-19 | SFGA/CEsteve

Segons va explicar ahir al matí el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, recentment es nota una disminució de la pressió a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i al sistema sanitari en general. 


En aquest sentit, va explicar que el nombre d’infeccions s’està reduïnt i que tot apunta a que, de manera molt progressiva, s’acosta la fase de descens de la corba epidemiològica. A més a més, va remarcar que la capacitat de ventilació mecànica de la que disposa l’Hospital pot facilitar el fet que no s’esgotin els recursos sanitàris i es va mostrar optimista en aquest aspecte: «tenim, encara, una gran capacitat de ventilació mecànica, ens arribin, o no, altres ventiladors mecanics. Podriem arribar a tenir fins a 27 llits». 


També va voler destacar l’ús avançat que es va fer al país de medicaments com l’hidroxicloroquina i l’azitromicina, que va assegurar que «en els propers dies arribarà a totes les persones, fins i tot les que tenen símptomes lleus, per disminuïr el nivell de contagis». Els medicaments en qüestió serveixen per tractar la inflamació pulmonar que pot causar els problemes més greus derivats del virus; «L’estratègia terapèutica que s’ha utilitzat dins del nostre hospital ha sigut una estratègia molt avançada i que s’ha anat adaptant molt ràpidament al coneixement que ha anat apareixent sobre la malaltia».


Per altra banda, va voler constatar que «les bones notícies no ens han de relaxar. Cal que per prendre mesures de confinament més suaus s’eviti un rebrot de la malaltia. Hem d’aguantar la propera setmana i segurament l’altra de confinament». En aquest sentit, va posar en valor les indicacions de Govern i va recomenar seguir-les.

Casos

Benazet va lamentar la mort d’una altra persona a causa de la Covid-19 al Principat. Va explicar que el pacient tenia entre 50 i 60 anys i formava part del primer grup de casos que van ingressar a l’hospital.


En aquest sentit, el nombre total de defuncions al país augmenta a 18. En total, hi ha hagut 501 casos de coronavirus a Andorra dels quals 457 són actius i 26 s’han curat. Dels actius, 18 es troben ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI). El nombre de professionals de la salut i dels cossos especials infectats ha baixat a 91 i a 17 respectivament.


Pel que fa als casos del CEDRE, actualment hi ha 27 positius i s’ha donat una alta recentment. 8 dels 27 positius procedeixen de Salita.

Mascaretes

El ministre va anunciar, també, que de manera molt probable, quan s’obri el confinament, tothom s’haurà de moure pels espais on normalment hi ha aglomeracions de gent fent ús de mascaretes. En aquest sentit, ha recomenat a la ciutadania que, a poc a poc i de manera ordenada per evitar el col·lapse dels establiments farmaceutics, la gent es proveeixi del material de protecció en qüestió. 

El metge cubà infectat dona negatiu a les dues últimes proves

Segons va fer saber ahir el ministre Benazet, el metge cubà que va donar positiu a la prova de Covid-19 quan va arribar a Andorra, ha donat negatiu als dos tests que se li han fet recentment. En aquest sentit, Benazet va apuntar que segurament «aquesta persona estava al final d’un procés amb molt pocs símptomes de la malaltia». 


Per altra banda, va explicar que també ahir, es va fer un test a la resta de metges cubans i si aquest test surt negatiu, tots ells es podran incorporar a l’Hospital de manera immediata. Benazet va apuntar que «això és una notícia excel·lent perquè d’una manera molt ràpida, podran alleugerir a tots aquells professionals del país que estan sota un estrés laboral important».

Govern prepara propostes per un desconfinament progressiu i ordenat

El ministre de Salut va explicar que Andorra prepara propostes per dur a terme un desconfinament ordenat i per sectors, que permeti una vida «molt més normal que la que hem tingut durant aquest temps». En aquest sentit, va explicar que Govern treballa amb el professor de salut i infectòleg, Oriol Mitjà, i amb el biòleg andorrà, Joel López, per a la posada en marxa d’un seguit de mesures semblants a les que han presentat els mateixos a Espanya, on la proposta de desconfinament compta amb quatre fases: la primera es basa en el desconfinament a la inversa de com es va fer el confinament -reprendre l’activitat laboral general, l’obertura de bars i restaurants, la permissió de celebracions d’esdeveniments amb aglomeracions de més de 100 persones i, finalment, que les persones de més de 70 anys o les persones amb malalties de base puguin tornar a sortir al carrer-; la segona consisteix en fer proves per trobar els casos, identificar-los i recomenar-los un aïllament per evitar infeccions. La tercera, es basa en l’aplicació de mesures de confinament per regions segons el nombre de casos i la quarta, consisteix en fer una avaluació de la immunitat de la població.


Benazet va apuntar, també, que es treballa per crear una estratègia que planteja escenaris futurs i solucions corresponents en relació a l’evolució del virus: «ens estem anticipant al virus. Estem preparant procediments que ens ajudaran, conjuntament amb els tractaments que estan apareixent, a gestionar aquesta epidèmia».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT