PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les hores extra dels funcionaris es compensaran com les normals

Els treballadors de l’àmbit sanitari i d’afers socials sí que tindran dret a cobrar-les amb una major remuneració

Per Julià Rodríguez

El decret que avui s’ha publicat al BOPA referent a les mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària que viu el país aplicable al cos general de l’Administració i al cos diplomàtic estipula que les hores extraordinàries que facin els treballadors públics des del 14 de març i durant el 2020 no seran retribuïdes i quan es compensin amb temps de descans es farà amb la mateixa remuneració que les ordinàries, és a dir, sense el corresponent increment percentual que s’aplica en aquests casos.  

El decret, de caire temporal, suposa també que els funcionaris poden ser destinats a desenvolupar altres tasques de les que tenen habitualment encomanades, estableix el marc legal escaient per flexibilitzar els horaris dels empleats públics i contempla mecanismes per potenciar el teletreball, el que ajudarà a evitar possibles contagis. “Les hores extraordinàries, tant les passades com les del futur, no es remuneraran i quan es compensin es farà amb la consideració d’una a una, és a dir, sense cap mena d’increment”. Això sí, els treballadors de l’àmbit sanitari i d’afers socials sí que tindran dret a cobrar les hores extraordinàries amb una major remuneració, com a reconeixement a l’esforç que estan fent i als riscos que estan assumint.

El  ministre Portaveu, Eric Jover, ha explicat que la nova normativa obeeix al fet que en les actuals circumstàncies “l’Administració s’ha de reinventar” i els funcionaris han de portar a terme “tasques que van més enllà de les habituals”, com ja estan fent alguns. Jover ha indicat que el decret també busca afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar, de manera que, per exemple, aquelles persones que no tenen ningú que cuidi dels fills ho podran fer una tasca que serà “plenament retribuïda des del Govern”.

Descartat un govern de concentració

El ministre Portaveu ha reiterat que l’Executiu rebutja la possibilitat de constituir un govern de concentració per fer front a l’actual crisi perquè no es donen les condicions per a una iniciativa d’aquest tipus, ja que s’està tirant endavant la legislació necessària i, a més, es treballa amb la voluntat de buscar el consens amb els grups de l’oposició, “cosa que s’ha assolit en els dos projectes de llei aprovats”.

Segons ha afirmat Jover, hi ha un “contacte diari amb les forces de l’oposició per explicar el dia a dia de la crisi, tant pel que fa a l’àmbit sanitari com el de les mesures econòmiques que es s’estan elaborant. I és que, segons ha volgut recalcar Jover de nou que “volem arribar al consens” en totes les accions que s’estan portant a terme. Igualment es va mostrar sorprès amb la demanda del PS d’una moratòria en els préstecs i les hipoteques quan és cosa, segons va dir, que s’ha assolit.

D’altra banda, el ministre Portaveu ha avançat que la presentació del pla de xoc en què treballa el ministeri de Turisme es podria fer el 15 de maig si la situació sanitària ho permet i va destacar que el Govern treballa també ja en com ajudarà els diferents sectors econòmics quan s’acabi la crisi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT