PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Registrats 110 acomiadaments amb contractes indefinits

Jover descarta aplicar una renda garantida als ciutadans

Per Julià Rodríguez

El registre  del Govern per evitar acomiadaments indeguts durant la crisi pel Covid-19 té 415 persones inscrites, de les quals 110 tenien un contracte de tipus indefinit, el que suposa un 26% del total. De moment, dels 231 casos que s’han analitzat ha resultat que hi ha 28 treballadors acomiadats irregularment, és a dir, sense seguir els canals fixats legalment. Així ho va indicar ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, que va insistir que s’indicarà a totes aquestes persones a iniciar les accions oportunes per recuperar la feina o ser indemnitzats.

Sobre l’increment d’aturats, el ministre va recordar que a l’abril i maig sempre hi ha menys llocs de treball, en acabar la temporada d’hivern. A més, Jover es va mostrar en contra d’establir un renda fixa mensual per a tothom, una mesura que, segons va dir, es fa a Estats molt diferents a Andorra i suposa «un punt de cafè per a tothom, el que implica que segurament ajudaríem a gent que no en té necessitat i, en canvi, l’ajut que podríem transmetre a algunes persones seria insuficient». 

El ministre portaveu va aclarir ahir alguns punts de les ajudes als autònoms. Segons va recordar, els autònoms que han vist disminuir la seva facturació es podran acollir a una quota més baixa a la seguretat social, cosa que poden sol·licitar amb un formulari que anirà acompanyat d’una declaració autoresponsabilitat, el que agilitza els tràmits. 

Tot i així, l’administració es reserva el dret a una revisió posterior i a aplicar les sancions si detecta incompliments, ja que la intenció del Govern, va remarcar Jover, és «que hi hagi un bon ús dels ajuts».  Els autònoms que han suspès la seva activitat estaran lliures de cotitzar a la CASS i el Govern posarà la part que els correspon perquè tinguin cobertura sanitària, si bé no acumularan punts. 

L’Executiu assumirà també, a fons perdut, la cotització patronal del 15,5% a la CASS en el salari dels treballadors amb la finalitat que les empreses puguin mantenir les plantilles. En aquest cas també s’haurà de fer una declaració jurada que posteriorment podrà ser també inspeccionada per l’Administració. Per últim, el ministre va voler aclarir i donar un «missatge de tranquil·litat» als usuaris de FEDA i de les mútues elèctriques que no hagin vist els descomptes previstos als  rebuts del març, indicant es materialitzaran quan l’activitat econòmica es normalitzi.

D’altra banda, Jover va informar que els bancs no executaran préstecs i hipoteques, tant de persones privades com d’empreses amb dificultats, fins a 30 de juny. Precisament ahir el PS va demanar també una moratòria de dos o tres mesos en el pagament de les operacions creditícies.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT