Escaldes-Engordany
L’ús de mascareta serà obligatori quan reobri l’activitat econòmica
En els pròxims dies s’abastirà les farmàcies que ja les podran vendre a tots els ciutadans
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar ahir que molt probablement quan s’aixequi el confinament la població haurà de seguir utilitzant mascareta a l’hora de realitzar les activitats quotidianes, com anar a comprar.
Des de l’inici de la crisi sanitària hi ha hagut una gran controvèrsia mundial entorn la utilitat de tapar-se el nas i la boca –el mateix Benazet va dir en una ocasió que portar mascareta pel carrer «no serveix per a res»–, però les investigacions sobre la Covid-19 avancen cada dia i amb elles apareixen noves recomanacions. «Sé que no és la indicació que vam donar al principi perquè el coneixement ha anat canviant, però, a partir d’ara, si hem d’interactuar amb altres persones, ens hem de posar mascareta», va anunciar Benazet. Tot i això, va matisar que, en aquests moments, les proteccions s’han de preservar pels professionals sanitaris o els mateixos pacients, així com per a les persones que treballen de cara al públic i pels cossos especials. Una vegada comencin a reobrir tots els sectors, però, i com a mínim, «durant un temps, haurem d’anar tots amb mascareta».
En aquest sentit, el responsable de Salut va assegurar que s’ha informat les farmàcies que ja poden fer abastiment de material de protecció facial a la població, fins ara reservat exclusivament per a l’hospital. Així, es preveu que a mesura que es normalitzi el subministrament global, tots els establiments del país puguin vendre aquest producte –avui en ruptura d’estoc mundial– a qualsevol ciutadà.
Amb tot, Benazet va insistir que el principal focus de transmissió del virus és en el contacte de superfícies, de manera que portar guants d’un sol ús i rentar-se constantment les mans amb sabó o hidrogel són la millor prevenció. Així mateix, el ministre va recomanar ventilar «molt bé» els espais tancats i mantenir una distància de seguretat d’un metre.
Diferències entre mascaretes
Una altra controvèrsia desencadenada arran de les mascaretes és la seva protecció real. Segons va aclarir el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, la mascareta quirúrgica, «la convencional», el que fa és «si jo estic infectat, protegir els que estan al meu voltant», mentre que la FPP2 o la FPP3 (les que recomana l’OMS), «protegeixen a la inversa; és a dir, protegeixen a la persona que les porta enfront d’una infecció exterior».
Pel que fa a les mascaretes casolanes, Benazet va apuntar que s’ha demostrat que el seu nivell de protecció és del 70% i si bé no són segures pels sanitaris, sí que poden servir «per anar a fer la compra».
El virus es queda
Finalment, el ministre, pneumòleg de professió, va considerar que, a diferència del coronavirus SARS-CoV del 2002, la Covid-19 «es quedarà amb nosaltres, com si fos una grip normal, amb la diferència que la seva taxa de mortalitat és molt més elevada». A més, es va mostrar convençut que abans d’un any no hi haurà una vacuna per combatre-la, però sí algun fàrmac, com la hidroxicloroquina, l’eficiència del qual es provarà en un estudi en el qual participarà Andorra.