PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El segon paquet de mesures econòmiques, a mitjans de mes

L’Executiu tindrà a punt els propers dies la reforma de la prestació per als aturats

Per El Periòdic

El El Govern treballa per tenir a punt l’esborrany del el segon paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi originada pel coronavirus. La previsió és que el 15 d’abril entri a tràmit parlamentari la nova llei perquè, un cop aprovada pel procediment d’extrema urgència, sigui efectiva a finals del mateix mes. Això sí, el ministre Portaveu, Eric Jover, no va avançar ahir gairebé res del seu contingut amb l’objectiu que el text pugui ser el màxim de consensuat amb les aportacions de tots els grups parlamentaris i agents socials i econòmics.  «Prefereixo no entrar massa en el detall per buscar el diàleg i el màxim consens sobre les mesures», va assenyalar.

Al mateix temps, l’Executiu treballa també «de manera molt intensa» per tenir a punt «en els propers dies» una reforma de la prestació d’atur per desocupació involuntària, que flexibilitzarà les condicions per accedir-hi a les persones que es quedin sense feina. Un dels aspectes que segurament quedarà regulat en aquest segon paquet de mesures per ajudar el teixit econòmic serà la suspensió temporal d’ocupació (ERTO) per tal de facilitar que les empreses no hagin d’acomiadar els treballadors mentre duri la crisi sanitària. Jover va reconèixer que a Andorra «no hi ha tradició» de figures com aquesta, utilitzada ja massivament per exemple a Espanya, assegurant, però, que «no ens quedarem inactius».

A més, s’està elaborant també un pla de reactivació de l’economia, amb un protagonisme especial del ministeri de Turisme, que s’aplicarà quan s’hagi superat la crisi sanitària que també s’està definint «per tal que el retorn a la normalitat sigui el més ràpid possible». En aquest sentit, Jover va dir que es buscarà impulsar el turisme «perquè continuï sent un motor de l’economia».

D’altra banda, el ministre va informar que fins ara s’han resolt 54 sol·licituds de crèdits tous, de les quals 47 han estat aprovades i 7 denegades, sobretot per considerar que les empreses disposen de suficient tresoreria per fer front als pagaments. Així, s’han atorgat ja crèdits per a despeses de funcionament per 1,9 milions d’euros, mentre que els crèdits per refinançar préstecs ascendeixen a 400.000 euros. Les sol·licituds arriben ja a 1.192. Pel que fa al fons solidari, ja s’hi han ingressat més d’1,2 milions d’euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT