PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dos residents del Cedre eleven a 14 les víctimes mortals

La residència l’Albó aïlla els interns pel positiu d’un treballador

Per Victoria Gómez Pérez

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | MARICEL BLANCH

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va notificar ahir la mort de dues persones, ambdues residents del Cedre. Ja són 14 les víctimes mortals, més de la meitat (8) del mateix centre sociosanitari. 

Pel que fa a la resta de dades, en total hi ha 390 casos, 365 dels quals són actius –90 sanitaris–, 11 altes i 49 hospitalitzacions amb 37 ingressats a planta i 12 a l’UCI. Justament a l’UCI, hi ha una infermera del Cedre de 24 anys que necessita ventilació mecànica, tot i que es manté estable i segons el misnitre evoluciona favorablement. 

Al Cedre hi continuen 18 positius –dos d’aquests procedents de Salita– i cinc convalecents a l’espera d’un segon negatiu que confirmi que estan totalment recuperats. La resta dels residents, 65, estan sans i sense símptomes. Per a Benazet, la raó per la qual la majoria de víctimes són d’aquest centre és perquè aglutina «el col·lectiu més sensible» amb «més necessitats assistencials». L’origen del contagi, però, «no té cap importància epidemiològica» i és «pràcticament impossible de saber» –malgrat que tot apunta que va ser algun treballador, com la infermera que està a l’UCI–. En la roda de premsa de la tarda, el ministre Portaveu, Eric Jover, va afegir que un treballador de la residència l’Albó també ha estat contagiat, motiu pel qual es va procedir a aïllar tots els interns i ja s’ha inciat una investigació per esbrinar l’estat dels seus contactes.

El responsable de Salut també va avançar que actualment s’estan reestructurant alguns espais de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, com l’ala d’exploracions –«el mal anomenat hospital de dia», segons el ministre–, l’àrea de rehabilitació o la sala d’actes per utilitzar-los en cas que sigui necessari, i especialment per a  garantir l’atenció assistencial amb ventilació mecànica. 

 

Un professional cubà, contagiat

En relació a la brigada cubana que dilluns va arribar al Principat per «reforçar» el SAAS, cal destacar que un dels professionals ha donat positiu de Covid-19. Es tracta d’un metge que encara no ha desenvolupat símptomes, pel que es creu que està en la fase inicial de la malaltia i, per tant, amb un risc de contagi molt baix. Tot i això, se li ha repetit la prova, quedarà confinat a l’hotel i, en cas de necessitar-ho, rebrà tractament a l’hospital. Així mateix, el ministeri ha iniciat una enquesta epidemiològica per reafirmar que cap dels seus companys de la brigada està contagiat, malgrat que tots ells ja han donat negatiu en la mateixa prova. En aquests moments, va explicar Benazet, s’està estudiant com incorporar-los de manera progressiva i segura a l’equip sanitari habitual.

 

Els ‘makers’ tornen a l’activitat

D’altra banda, dimarts Benazet va informar que en els darrers dies el ministeri havia rebut un gran subministrament de mascaretes i material de protecció oficial, de manera que les pantalles solidàries fabricades amb impresores 3D per Andorra Makers ja no eren necessàries. Una afirmació que no va sentar gens bé als voluntaris que es van afanyar a aturar la seva producció. Ahir, Benazet va rectificar, tot assegurant que des del SAAS li havien comunicat que realment eren «molt útils» i va encortjar els voluntaris a continuar amb la seva fabricació.

Mascaretes Andorra, per la seva banda, va informar a través d’un comunicat que des del dia 28 de març i fins ahir havien fabricat 5.000 mascaretes que ja són en mans del Govern. Ara serà el Minsiteri de Salut qui les distribuirà als col·lectius afectats, però en cap cas s’entregaran al cos professional del SAAS, ja que no compten amb el grau de protecció màxima.

En la mateixa línia, Andorra Telecom en col·laboració amb Huawei va entregar a l’Executiu una primera remesa de 70.000 mascaretes quirúrgiques provinents de la Xina. A més a més, en els pròxims dies la parapública donarà 30.000 del tipus FFP2 perquè, aquestes sí, les utilitzin exclusivament els sanitaris.

Per últim, el Servei de Circulació d’Andorra la Vella també va lliurar durant la jornada d’ahir material tèxtil per fer mascaretes casolanes a altres parròquies, així com als tallers de la capital. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT