PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Proves de Covid-19 en quinze dies

Salut creu que els tests permetran avaluar si es poden reprendre algunes activitats

Per Victoria Gómez Pérez

Benazet en la compareixença d’ahir.
Benazet en la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE
S’hi hauran de sotmetre tots els ciutadans per saber el grau d’infecció entre tota la població

El Govern encara ja la segona fase per abordar la Covid-19 que exigeix realitzar un test epidemiològic a tota la població i conèixer així quanta gent ha passat la malaltia –i, per tant, és immune–, i quanta continua sent vulnerable. Segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquesta prova és essencial per reactivar les activitats econòmiques amb la màxima seguretat i es podria començar a realitzar d’aquí a dues setmanes, tot i que la fixació de la data final dependrà de l’evolució diària de la pandèmia. 

El projecte, ja ratificat per l’Executiu, s’està acabant de dissenyar de la mà de l’expert català Oriol Mitjà i un equip d’investigadors i científics independents, del SAAS i d’Actua Tech. «Aquesta iniciativa comportarà l’anàlisi d’anticossos a tota la població i això servirà per saber quin grau d’infecció han assolit els ciutadans i quines mesures hem de prendre a l’hora d’anar obrint els sectors» aturats durant la crisi, va explicar Benazet. Tal com ell va detallar, probablement s’instal·laran diversos centres tipus «McAuto» –en referència a una famosa cadena de menjar ràpid– per realitzar la prova sense necessitat de baixar del cotxe.

 

Un virus estacional

Tot i ser una malaltia desconeguda, els experts sospiten que la Covid-19 és un virus estacional que desapareixerà en els pròxims mesos. El principal dubte, doncs, és saber si tornarà després de l’estiu i, sobretot, abans que s’hagi creat una vacuna per combatre’l. «Molt poques vacunes s’han creat en tan poc temps. Amb el nostre grup científic el que volem és idear estratègies pel cas de no tenir-hi remei si a l’octubre que ve reapareix», va informar el ministre. 

Preguntat sobre per què aquest estudi no s’ha fet fins ara, el màxim responsable de Salut va assegurar que «no hauria tingut sentit», ja que els anticossos d’un virus només es positivitzen passades unes setmanes la malaltia, mentre que l’antigen (és a dir, el mateix virus), s’observa des del primer símptoma. Ara bé, Benazet va admetre que aquests anticossos «no són per sempre», de manera que haver superat el coronavirus no vol dir no poder-lo tornar a patir en un futur. «De moment, però, la prova ens permetrà tornar a poc a poc a la normalitat i saber que, com a mínim, durant un temps hi haurà persones sense risc de recaure», va reconfortar-se. En aquest sentit, cal recordar que es creu que al final de la pandèmia només un 20% dels contagiats hauran estat diagnosticats, ja que la majoria la passarà sense ser-ne conscient. Per això, aquest projecte pioner serà una «eina molt eficient» a l’hora d’elaborar la realitat de la Covid-19 a Andorra.

El ministre també va demanar no comparar-se amb altres països ni voler aplicar les seves mesures perquè  cada Estat «té les seves circumstàncies i el seu moment epidemiològic». Fins ara, va reiterar Benazet, el Principat ha apostat per «tancar-se a casa» i «no donar cames al virus» i «està funcionant»: «la corba continua sent aritmètica i, el més important, hem aconseguit no col·lapsar el sistema sanitari».

Finalment, des del Govern es va anunciar que s’ha acceptat participar en un assaig clínic, liderat també per Mitjà, juntament amb cinc països més, que consistirà a valorar la protecció del fàrmac hidroxicloroquina enfront de la Covid-19.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT