PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet aposta per fer la prova d’immunitat a tota la població

Es tracta d’un test ràpid i barat que determina si s’han generat anticossos

Per Victoria Gómez Pérez

Un professional realitza una prova de PCR a un pacient des del cotxe.
Un professional realitza una prova de PCR a un pacient des del cotxe. | Twitter / SAAS

L’assessor del Govern en la crisi de la Covid-19, l’expert català Oriol Mitjà, va aconsellar ahir en un mitjà de televisó espanyol que quan acabi el confinament es facin tests massius a la població per conèixer quantes persones han generat anticossos del coronavirus i, per tant, són immunes, i quantes encara serien sensibles de contraure la malatia. 

Una proposta que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, comparteix i a la qual voldria sotmetre a tots els ciutadans del Principat mitjançant un projecte que es va aprovar justament ahir. «L’objectiu és analitzar a tota la comunitat, però encara no sabem com distribuirem la tècnica ni amb quins col·lectius començarem», va informar Benazet. I va afegir:«Es tracta de mirar quin grau d’infecció té la població a través de testos ràpids [i barats] seguint una sèrie de protocols per anar prenent noves decions al respecte». En la mateixa línia, el ministre Portaveu, Eric Jover, va assegurar que l’Executiu vol fer més passos per protegir la ciutadania i «treballarà de manera intensa» per establir els elements necessaris. 

Segons Mitjà, aquesta detecció és imprescindible perquè encara que s’acabi el confinament i es torni a la normalitat, el virus continuarà present i amb la possibilitat de brotar altra vegada. Per aquest motiu, i pensant concretament amb Espanya, va proposar que siguin les empreses les que facin els tests als seus treballadors i assegurar-se arribar així al màxim de població. 

 

1.673 autoavaluats

Mentre aquesta mesura no arriba, però, els ciutadans d’Andorra disposen d’una plataforma digital d’autoavalació (i que en els pròxims dies també estarà en format app) per autoavaluar-se. Des que es posés en funcionament dissabte passat, s’han registrat 1.673 usuaris i s’han fet més de 30.000 consultes. El ministre de Salut, però, va demanar que qui no tingui símptomes no s’autoavaluiï, ja que la informació obtinguda és molt útil pel ministeri i el SAAS.

D’altra banda, el Centre Intermedi de Control (CIC) està atenent diàriament entre 14 i 30 persones que presenten «símpomes moderats d’afectació» del coronavirus i poden realitzar-se la prova sense baixar del cotxe, a les consultes del CIC ubicades als espais de l’antic tanatori. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT