PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern rep 845 demandes d’empreses per acollir-se als ajuts

La xifra acumulada, de 288 milions, supera les previsions inicials de l’Executiu per fer-hi front

Per El Periòdic

Un total de 845 empreses i autònoms han presentat ja la seva sol·licitud per obtenir crèdits tous i poder fer front a les seves dificultats econòmiques derivades de la crisi del coronavirus. Segons el ministre Portaveu del Govern, Eric Jover, aquesta xifra és pot veure com «un gran èxit» i posa en de manifest la voluntat de les empreses de tirar endavant i mantenir les plantilles, així com el cent per cent de la retribució dels treballadors. 

El total demanat per fer front a les despeses de funcionament ascendeix a 230,3 milions d’euros, mentre que per a pagar préstecs crediticis s’han sol·licitat 58 milions d’euros, el que fa un total de més de 288 milions d’euros. Aquesta xifra sobrepassa àmpliament els 130 milions d’euros que en global s’havien fixat amb per aquests dos conceptes. Això, però, no preocupa l’Executiu perquè finalment el programa es dotarà només per a dos mesos, en compte dels tres inicialment previstos.

I és que la intenció del Govern es posar en marxa un altre paquet de mesures, «que ja estem estudiant», en vista que la situació sanitària no acaba de millorar clarament i, per tant, les empreses continuaran patint pèrdues durant més temps. «Hem de veure quan serà necessari fer un segon pas», va explicar el ministre, que va assegurar que s’acabaran posant més recursos en cas que sigui necessari. «Tenim el ple convenciment que amb els 130 milions que hem posat sobre la taula o amb més recursos que haguéssim d’activar donarem resposta a la voluntat que teníem amb els crèdits tous», va dir Jover.

D’altra banda, algunes empreses han comès «errors», com per exemple voler refinançar la totalitat del préstec contret,  no incloure els recursos de tresoreria de què disposen a l’hora de calcular l’ajuda o incloure els lloguers com a despeses de funcionament, el que farà també que en certs casos no s’acabi atorgant la quantitat demanada, sinó una menor. «Creiem que no hi haurà discrepància entre el volum de crèdits tous demanats i els aportats i que la xifra disminuirà considerablement», va dir el ministre.  

Pel que fa als crèdits tous, haurien de ser efectius «en menys de cinc dies» perquè es vol agilitzar els tràmits tot el possible, va indicar Jover. La distribució per imports és «molt heterogènia», i en aquest sentit hi ha 87 empreses que han demanat quantitats superiors als 500.000 euros, mentre que altres 327 sol·liciten ajuts per sota dels 50.00 euros. 119 pertanyen al sector de comerç a l’engròs i detall (52%), 92 a altres serveis (19,6%) i 60 a la construcció (8,1%).  Ahir es va donar a conèixer també que s’ha modificat el decret dels crèdits tous per introduir algunes de les observacions del Partit Socialdemòcrata, entre elles incloure el Col·legi d’Economistes per establir els criteris d’aplicació. A més, s’ha fet un decret per ampliar les empreses, no només les obligades a tancar, que es poden beneficiar dels fons públics.  

El ministre Portaveu va donar a conèixer també ahir que fins ara s’han fet pagaments per un volum de 2,3 milions d’euros per fer front a la crisi sanitària per aquesta pandèmia, i la voluntat del Govern és destinar tots els recursos que calgui perquè «tenir tots els elements per cuidar la població és la nostra prioritat, i aquesta és la nostra decisió i la nostra responsabilitat». Pel que fa a les donacions que s’han recollit fins el moment, ascendeixen ja a més de 400.000 euros ingressats a les entitats bancàries, mentre que sumen més de 21.000 euros els diners recaptats a través d’SMS d’Andorra Telecom. Entre les aportacions fetes, destaquen les de Marc G.G. (2.700 euros), el Sindicat de centre congregacionals (3.000 euros) i la Fundació Maria Maestre (50.000 euros).

El ministre Jover també va manifestar ahir que «l’equip humà del Govern està treballant amb tota intensitat» en aquests moments i va dir que ho continuaran fent per fer front a aquesta crisi sanitària. «El màxim pes en aquests moments és la pandèmia el Covid-19, però també ens encarreguem evidentment dels elements quotidians», va dir Jover.

La CEA vol mesures per a totes les empreses perjudicades per la crisi

La CEA considera «indispensable» que les mesures d’ajuts econòmic contingudes en la llei òmnibus, es facin extensives a totes les empreses dels sectors que hagin patit una davallada en la seva activitat i facturació. Des del moment en què es va publicar el text, la patronal ja va insistir que els ajuts directes de caire econòmic –com son l’exempció del 15,5% de cotització de la part patronal a la CASS i les exempcions o rebaixes en les tarifes d’electricitat i telecomunicacions– s’havien d’aplicar a totes les empreses que haguessin patit una davallada significativa en la seva activitat i facturació com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.

D’aquesta manera, la CEA interpreta que quan la llei òmnibus es refereix a empreses «que hagin suspès la seva activitat», «s’està referint tant a les suspeses per decret governamental, com a les que han tancat voluntàriament, com aquelles que mantenen un servei de guàrdia o de permanències». A més, creu que les mesures poden suposar un greuge comparatiu amb aquelles empreses que no han suspès la seva activitat, per ser considerades serveis essencials, però que igualment registren davallades de l’activitat i de la facturació que en alguns casos poden superar el 70%, el 80% o el 90% respecte les mateixes dates de l’any anterior. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT