PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vuit víctimes mortals i 370 casos positius per la Covid-19

Salut considera que la corba d’infectats és «esperançadora» tot i que manté la prudència

Per Victoria Gómez Pérez

El Govern va anunciar ahir la mort de dues persones, i ja en són vuit, pel coronavirus Covid-19 al país. En total, actualment hi ha 370 casos, dels quals 352 són actius, el que suposa 30 més que diumenge, i 45 hospitalitzacions. Com a dada postiva, en les darreres hores s’han produit quatre altes mèdiques que se sumen a les sis anteriorment efectuades.

El nombre de pacients a l’UCI és d’11, dos més que el cap de setmana, i tots ells precisen intubació i ventilació mecànica. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va insistir que la manca de llits amb ventiladors continua sent la seva màxima preocupació, ja que el període de recuperació de la Covid-19 és de 28 dies i pot suposar l’acumulació de casos vells i nous a l’UCI i un hipotètic col·lapse del sistema sanitari, fet que fins al moment s’ha aconseguit evitar. A més, Benazet va agrair al copríncep francès, Emmanuel Macron, la seva intervenció per permetre un punt de drenatge a l’hospital de Foix.

 

Sense fi

Tot i això, el responsable de la cartera de Salut va considerar que la corba epidemiològica és «esperançadora», ja que «anem cap amunt però de manera contiguda». Així, va preveure que «en els pròxims dies arribarem a la part més alta», tot i no voler fer cap precisió sobre la fi de la malaltia al Principat, perquè «he vist moltes previsions i totes s’han equivocat».

Des de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell també es va informar que «aviat» es rebrà el complement de la plataforma de PCR que permetrà detectar casos positius al mateix centre i, per tant, deixar de dependre de Catalunya, Espanya i França.

 

«Salvar la pell»

Preguntat per la despesa extra sanitària que està comportant la pandèmia, Benazet va assegurar no saber la xifra exacta, però va assegurar que el Govern «no estalviarà en recursos econòmics» i «comprarem tots els elements necessaris i punters que serveixin per salvar la pell». Això suposa que moltes obres i infraestructures que es volien fer o millorar durant la legislatura no es podran materialitzar, «però aquestes poden esperar, els malalts de Covid-19, no», va etzibar el ministre. En la mateixa línia, el ministre Portaveu, Eric Jover, va afegir que en els darrers dies s’han destinat 2,3 milions d’euros per gestionar la crisi i que aquesta «és la prioritat pressupostària» de l’Executiu. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT