Escaldes-Engordany
S’eleven a sis les morts per coronavirus i a 334 els positius
El Ministeri de Salut encarrega una desena de ventiladors mecànics per a l’UCI per «reforçar» el servei
El Govern va elevar ahir a sis les defuncions relacionades amb el coronavirus Covid-19, després de confirmar el resultat positiu de dues persones que van morir el passat 27 de març. Segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ambdues eren d’edat «molt avançada» –entre els 85 i els 95 anys– i «no podrien haver suportat una ventilació mecànica a l’UCI». Per aquest motiu, una va morir a casa seva i l’altra al Cedre, on residia.
Pel que fa a la resta de xifres, actualment hi ha 334 positius, dels quals 322 són actius. D’aquests, 85 són personal sanitari, 46 estan ingressats a l’hospital –37 a planta i 9 a l’UCI– i 18 a la residència el Cedre. Benazet no va descartar que en els pròxims dies es visqui un nou pic, malgrat que «la nostra corba és més plana que la d’altres països» i ja hi ha hagut sis altes. En aquest sentit, va destacar el ministre, dels últims 66 resultats que han arribat, 44 van ser negatius i 22 positius: «Això demostra que les mesures preses fa dues setmanes i el comportament de la societat andorrana estan donant els seus fruits i la corba és aritmètica i no exponencial», es va congratular. Amb tot, el col·lectiu que més s’incrementa en nombre de casos continua sent el sanitari pel seu contacte habitual amb la malaltia.
Malgrat no poder donar una data concreta pel final de la pandèmia al Principat, el màxim responsable de la cartera de Salut va avançar que «d’aquí a poques setmanes veurem una disminució dels casos que ens permetrà analitzar el grau d’immunitat de la població». I és que, tal com va explicar, la Covid-19 deixa unes traces que mitjançant «un test ràpid d’anticossos» permeten confirmar si la persona ha tingut l’antigen del virus. «Amb només una gota de sang podrem veure quina part de la comunitat ha emmalaltit i quina en queda pendent», va explicar Benazet. De fet, des del ministeri mai s’ha intentat evitar les infeccions, sinó que s’ha treballat perquè aquestes fossin «ordenades», per impedir contagiar la població més fràgil i col·lapsar el sistema sanitari, com ha passat a altres països.
Ventilació mecànica
Ara, però, la màxima preocupació del ministre rau en la manca de llits amb ventilació mecànica a l’UCI. Tal com ell va detallar, actualment n’hi ha una desena ocupats, el que suposa la meitat del total i un ventilador per cada 3.400 habitants. Tot i que el marge de resposta és «ample», en els pròxims dies s’espera rebre’n 10 més per arribar als 30 i «reforçar» el servei. També es compta amb la donació que va fer un particular la setmana passada. «El coronavirus provoca una insuficiència respiratòria molt greu que inunda el pulmó i no el deixa fer la funció de respirar. Per això cal respiració mecànica i el seu procés de recuperació és molt lent –de 28 dies–», va declarar el ministre.
Plataforma Covid-19
Benazet també va anunciar que la plataforma Covid-19 impulsada pel Govern compta amb 1.300 usuaris, i va demanar que «només s’hi registrin les persones que mostren símptomes o tenen febre», ja que és una eina molt útil, tant pel professional mèdic com pel ministeri, per conèixer la seva evolució. Qui tingui dubtes sobre si és portador del virus, pot fer-se un autotest a través de la mateixa plataforma.