PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Autea creu perjudicial identificar les persones amb autisme

Inés Martí assegura que ara és el moment de demostrar «els esforços fets en polítiques inclusives»

Per Victoria Gómez Pérez

Un pare passeja amb el seu fill, identificats amb el mocador blau.
Un pare passeja amb el seu fill, identificats amb el mocador blau. | TWITTER

Arran de la Covid-19, ha nascut un nou concepte social a Espanya: la Gestapo veïnal. Està formada per gent corrent que des de la finestra o el balcó de casa seva es dedica a controlar el barri i fer d’acuseta a la policia quan veuen algú que incompleix el confinament. Abans que arribi el cos d’ordre, però, són els mateixos veïns els que increpen i insulten les persones que passegen pel carrer, sense preguntar-los el motiu de la seva sortida. 

Davant d’aquesta situació, els familiars de persones que pateixen autisme i conductes disruptives s’han vist obligats a identificar-se amb un braçalet de color blau cada vegada que necessiten prendre l’aire. La «campanya de sensibilització» està tenint una forta repercussió al país veí del sud i ha rebut numerables mostres de suport des de tots els racons i per part de diferents col·lectius. Lluny d’entendre-ho com un favor, Autea, amb la seva presidenta al capdavant, Inés Martí, entén que la mesura el que fa és «identificar-los» i «trenca el dret a la privacitat i a la intimitat» que tenim totes les persones. 

 

Conviure amb la diversitat

En un acte de prevenció, «ja que el que passa a Espanya acostuma a arribar a Andorra», l’associació va demanar ahir «no haver d’utilitzar cap identificació visible», malgrat reconèixer haver rebut, com a mínim, una denúncia d’una persona amb autisme que va ser increpada quan fa uns dies anava pel carrer. Tot i admetre que és un cas excepcional, Martí va considerar que ara és el moment de demostrar «tot l’esforç que hem fet en els darrers anys en polítiques inclusives i que s’han aplicat en l’ensenyament obligatori» per fer d’Andorra «un dels països més respectuosos i sensibles» en aquest àmbit. «La inclusió és un dret, però també requereix esforços econòmics i humans i ara hem d’evidenciar com a societat que sabem conviure amb la diversitat», va assenyalar la presidenta. Tot i això, va reiterar la importància de dur sempre un informe mèdic al damunt per tal d’evitar incidències innecessàries amb la Policia.

Des d’Autisme Espanya, la confederació que agrupa la majoria de les associacions d’afectats de TEA, s’ha demanat respecte i comprensió, tot alertant que el fet d’identificar-se pot desencadenar en un aprofitament il·lícit per part dels que no tenen la necessitat psíquica de sortir de casa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT