PUBLICITAT

Augmenten a 647 les sol·licituds pels crèdits tous

Els equips del ministeri de Finances i d'Economia estan fent els anàlisis de les sol·licituds

Per El Periòdic

Roda de premsa actualització dades COVID-19
Roda de premsa actualització dades COVID-19 | SFGA/CEsteve

Segons ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover, en roda de premsa, ja son 647 empreses o autònoms que es volen acollir al programa de crèdits tous. Els sol·licitants han registrat tots els elements de les peticions i, actualment, estan pendents que els equips del Ministeri de Finances i del Ministeri d'Economia facin els anàlisis pertinents.

Segons ha recordat el ministre, «el programa de crèdits tous està associat a aquelles empreses que vulguin tenir préstecs a tipus 0 per poder pagar les seves despeses de funcionament i refinançar els préstecs que ja tinguessin. L'objectiu principal d'aquests crèdits és garantir que les empreses o autònoms puguin mantenir els seus treballadors i la seva retribució al 100%». Jover ha explicat, per altra banda, que en el cas que una empresa que ha sol·licitat un crèdit tou fa fallida, el risc l'assumiria el Govern.

Per altra banda, referent al registre de persones acomiadades durant el període de crisi sanitària ja suma 268 treballadors. Segons ha explicat Jover, més de la meitat ja han estat contactats per part del Govern, per tal de verificar les tipologies d'acomiadaments. Ha destacat, també, que 199 tenien contractes de temporada o contractes associats a un termini concret de temps. Ha apuntat, també, que a principis de setmana Govern tindrà conclusions «més exactes» sobre com s'estan procedint aquests acomiadaments i si estan relacionats amb l'epidèmia, o no.

Temporers

Tal com ha explicat Jover, Govern està en contacte amb els 1.647 temporers registrats. L'administració treballa per facilitar-los la tornada als seus països d'origen i, en col·laboració amb els comuns i les empreses contractants, «estem trobant solucions amb aquells temporers que es puguin trobar en una situació de dificultat». Ha apuntat, també, que «els primers passos que hem fet des de Govern eren els més importants: legalitzar la situació de permís de residència d'aquests temporers, donar-los cobertura sanitària i cuidar-los si se'ls presenten dificultats».

Segons ha apuntat el ministre, les demandes que s'han fet al telèfon 188 han estat especialment associades a temporers que demanen sobre la resolució de la seva situació.

Per altra banda, des del Ministeri d'Exteriors s'està en contacte amb nacionals i residents andorrans que estan esparcits pel món i que tenen dificultats per tornar al Principat. En aquest sentit, Jover ha informat que Govern ha aconseguit repatriar a 35 persones, s'ha tramitat el retorn de 8 persones més i hi ha unes altres 8 persones per les quals s'està buscant la millor manera de repatriar-les.

Increment de la mobilitat

Diferents serveis de Govern han transmès que aquest cap de setmana hi ha hagut un increment de mobilitat dels ciutadans d'Andorra. S'ha constatat un augment de persones passejant, anant en bici o practicant esport a la muntanya. En aquest sentit, el ministre Portaveu ha volgut recordar la importància de mantenir-se confinat als domicilis. A banda d'això, ha explicat que les activitats esportives poden ser activitats de risc que poden provocar accidentalitat i que poden posar «més en estrés» els recursos sanitaris del país.

Plataforma web

1.200 usuaris s'han donat d'alta a la iniciativa que permet als ciutadans autoavaluar-se per seguir la simptomologia del virus i poder estar en contacte amb les autoritats sanitàries. Pel seguiment en qüestió, fins que la plataforma no s'estabilitzi, es prioritzaran les persones que ja tinguin la Covid-19 diagnosticada, les persones que presenten simptomologia que podria ser compatible amb el virus o que son contactes de persones diagnosticades.

Per altra banda, el ministre ha recordat que la pàgina web també ofereix informació i recomenacions sense necessitat de registrar-s'hi.

Recaptació ciutadana

El Fons de Solidaritat ha aconseguit 96.000€. Desglossant les xifres, el ministre Jover a banda d'agraïr els gestos de solidaritat de la ciutadania, ha volgut destacar la donació del Sindicat del Personal Adscrit a l'Administració General, de 1.000€; de la Federació Andorrana d'Associacions de persones amb Discapacitat, de 4.000€; i A Mida, de 10.000€.

Pel que fa a la recaptació a través del número de telèfon d'Andorra Telecom, Jover ha apuntat que s'han aconseguit més de 26.000€.Els diners recaptats es destinaran a les despeses sanitàries associades a la crisi sanitària i a desenvolupar programes pel col·lectiu de la gent gran o pel col·lectiu de les persones que estan més afectades per la malaltia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT