PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra rebrà l'ajut de 35 sanitaris cubans

Arribaran la setmana que ve i alleugeriran la tasca dels professionals del SAAS

Per Tatiana Navarro

Arribada de professionals sanitaris cubans a Itàlia.
Arribada de professionals sanitaris cubans a Itàlia. | EFE

El Principat rebrà la setmana que ve un grup de 35 professionals sanitaris cubans, format per experts en ventilació mecànica, anestesiologia i medicina, així com professionals d'infermeria especialitzats en cures intensives. D'aquesta manera, no només formaran part dels grups de treball i aportaran recomanacions, sinó que també alleugeriran la càrrega de feina de les persones que treballen al SAAS. Així ho ha fet saber el ministre de Salut, Joan M. Benazet, en la roda de premsa d'actualització de les dades sanitàries d'aquest dissabte. Les negociacions del ministeri d'Afers Exteriors amb el Govern cubà han fet possible l'arribada del suport.

Tal com ha informat el ministre, les persones malaltes per la Covid-19 ja sumen 308, dels quals 42 es troben ingressats a l'Hospital. Allà, hi ha 32 pacients a planta, dels quals tres són usuaris del Cedre. Deu estan a l'UCI, un malalt menys que ahir, i estan utilitzant deu dels vint respiradors mecànics que hi ha disponibles per a cures intensives. Dins de l'àmbit sanitari hi ha 80 professionals sanitaris, mentre que el Cedre compta amb setze casos positius i quatre convalescents després de superar la infecció. El total de persones curades ascendeix a cinc i les defuncions es mantenen en tres.

El ministre també ha anunciat el suport del Govern francès, oferint els recursos de la unitat de cures intensives de l'Hospital de Foix. Un recurs que "encara no necessitem" però que el ministeri no vol descartar en cas que hi hagi un repunt de persones infectades que col·lapsi els recursos del SAAS. De la mateixa manera, l'Agencia Española de Meicamentos y Productos Sanitarios ha garantit a l'executiu un canal d'accés a fàrmacs com la hidroxicloroquina. Canal que se suma a l'arribada de medicaments que s'ha produït aquesta setmana i que permetrà tractar tant a pacients lleus com als casos més complicats.

La voluntat de l'Executiu és ampliar el subministrament de la medicina als casos de contacte, anant més enllà que els països de l'entorn. "Hi ha indicis que la combinació de fàrmacs comporta efectes positius en la disminució del temps i de la gravetat", ha explicat el ministre. Fàrmacs que també es donen a les persones amb un quadre més greu, tot combinant-los amb tractaments antiinflamatoris i anticoagulants per evitar la insuficiència respiratòria.

Avui també ha estat el primer dia de la posada en marxa de la nova plataforma del Govern, que dóna eines per poder fer una autoavaluació a través dels símptomes que detecti cada persona. Darrere de la pàgina hi ha personal de l'àrea de prevenció de la Salut del ministeri, personal d'Actuatech i professionals de l'àrea de Medicina Interna del SAAS, a més d'altres equips tècnics de diferents institucions. Aquest migdia ja hi havia 1.000 usuaris inscrits.

D'altra banda, el titular de la cartera de Salut ha volgut recordar que els animals no transmeten la malaltia. Advertiment que ha fet després de conèixer l'augment de l'abandonament de mascotes. Per exemple, ha explicat que els gats no són portadors del virus, però sí que poden transportar-lo si toquen algun objecte contaminat. El ministre ha recordat que des de la Creu Roja existeix un programa en el qual els voluntaris poden treure a passejar les mascotes de persones malaltes sota protocols sanitaris.



Passos a seguir

Benazet ha explicat durant la roda de premsa que, un cop hi hagi un descens de la malaltia, les anàlisis dels anticossos serien una eina més per conèixer "quins sectors han quedat més afectats". Per això, ha apostat per fer anàlisis a tota la població o a grups poblacionals, com per exemple els col·lectius més vulnerables. "En veure les mostres i saber com ha quedat immunitzada podrem decidir què podem obrir", va assegurar, tenint en compte que "si obrim massa d'hora, s'infectarà la gent que encara no està afectada".

De la mateixa manera, ha defensat les actuacions del Govern en els darrers dies, decretant el tancament de comerços i l'aturada de l'activitat econòmica. "L'estratègia ha estat endarrerir l'avenç de la pandèmia", ha afirmat, amb l'objectiu que "els contagis siguin lents i puguem utilitzar els recursos sanitaris". Unes mesures que es van prendre "de forma col·legiada i unànime per tots els sectors i amb el suport de tots els grups polítics en el temps que creiem adequat que s'havien de prendre".

Si l'aturament de l'activitat s'hagués pres al mes de gener, quan van començar els casos, "no hauríem pogut aguantar la situació i el virus hagués arribat igual". De la mateixa manera que continuarien les mesures d'aïllament perquè els països del voltant continuarien lluitant contra la pandèmia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT