PUBLICITAT

El Govern estudia reduir els salaris si la crisi sanitaria s’allarga

Per El Periòdic

Roda de premsa actualització dades COVID-19
Roda de premsa actualització dades COVID-19 | SFGA/CEsteve

El ministre Portaveu, Eric Jover, va posar sobre la taula, ahir en roda de premsa, que el Govern s’ha plantejat reduïr salaris si la crisi sanitària s’allarga o bé si «les condicions de tancament econòmic no es poden relaxar i han de continuar igual d’estrictes». En aquest sentit, va voler puntualitzar que «no ens hem d’adelantar a esdeveniments» en el sentit que «ara tenim un primer paquet de mesures econòmiques basat en el fet de garantir els llocs de treball i les retribucions. Si hem de fer més passos, aquests hauran de ser de responsabilitat de tots plegats, i l’administració pública també haurà de fer esforços, però pensem que el pack de mesures exonòmiques aplicat és suficient per una primera fase». 


Per altra banda, va voler aclarir que sempre que es desenvolupa una mesura econòmica s’ha de tenir en compte el principi de corresponsabilitat i de sostenibilitat. En aquest sentit, va apuntar que «si arribem al punt d’haver de fer disminucions a les retribucions haurem de considerar quin impacte té això i tenir les polítiques d’acompanyament necessaries». 


També en referència a la reducció salarial, Jover va explicar que si fa falta aplicar la mesura en qüestió, «els càrrecs polítics serem els primers a donar el pas i a posar el percentatge que es consideri oportú als nostres salaris també». Tot i així, va apuntar que l’impacte que pot tenir una reducció salarial als càrrecs electes «és relativament reduïda. El nombre d’alts càrrecs no és elevat i en aquest sentit, l’impacte sobre els pressupostos de l’estat és molt poc significatiu». 

Modificació de mesures

El Govern ha establert un decret que es publicarà al llarg del dia d’avui al BOPA i que estableix que es permetrà vendre material de papereria i cigarretes electròniques als centres comercials ja autoritzats per vendre productes de primera necessitat. Jover va explicar que la mesura es va prendre tenint en compte la consideració que «les persones que fumen aquesta tipologia d’instruments» poden decantar-se pel tabac convencional si no poden adquirir el material en qüestió, i això suposa un «agravant de la situació sanitaria».


Per altra banda, Jover va anunciar, també, que el Govern ha aconseguit proveïr-se de mascaretes quirúrgiques. En aquest sentit, a través de la xarxa de farmàcies del país es dispensaran a diferents col·lectius considerats vulnerables com son: la gent gran, les persones amb algun tipus d’afecció, els positius en Covid-19 o els sospitosos d’estar infectats. Per tal de fer-ne un ús responsable i optimitzat, el ministre va informar que es durà a terme un registre de dispensació i es comptabilitzaran les mascaretes que es reparteixin.


Pel que fa a les mascaretes que ha estat produïnt la xarxa de voluntaris, Jover va recordar que durant el divendres es van lliurar 1.143 mascaretes. Aquestes, sumades amb les que s’han anat lliurant al llarg de la setmana sumen un total de 3.643 mascaretes. 

Donatius

A través dels comptes bancàris que es van posar a disposició de la ciutadania per tal de poder fer donacions destinades a la compra de material sanitari i a programes dedicats a col·lectius vulnerables, Govern ha recollit 86.348€. A través dels SMS que es poden enviar al telèfon 828 i que serveixen com a donatiu per les mateixes causes, s’han aconseguit 11.900€. En aquest sentit, Jover va voler enviar «un missatge d’agraïment per part del Govern» i va demanar a la ciutadania que seguís amb els donatius perquè«les despeses que estem afrontant són molt importants i necessitem desenvolupar encara més programes per ajudar els col·lectius més afectats». 

Registre acomiadaments

Segons va informar el ministre, actualment al registre hi ha 247 persones inscrites. D’aquestes, 64 tenien contractes indefinits. Per aquest motiu, Jover va destacar que aquests són  els casos que s’analitzaran amb més detall per conèixer les casuístiques de l’acomiadament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT