PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dolsa proposa que el Govern aporti 600 euros al mes a cada persona

L’empresari critica les mesures del Govern i vol evitar acomiadaments

Per El Periòdic

L’empresari ordinenc Enric Dolsa.
L’empresari ordinenc Enric Dolsa. | Maricel Blanch

Les conseqüències que té la crisi sanitària del coronavirus són imprevisibles, i els governs es troben instaurant mesures per tractar que el nombre de contagis tingui un descens, així com que econòmicament el país es vegi afectat mínimament en el seu teixit productiu i financer. L’Executiu andorrà va posar en marxa una sèrie d’accions per arreglar la situació, però des de patronals, associacions i partits polítics els han fet arribar els seus neguits en considerar que no són suficients. L’empresari ordinenc Enric Dolsa és un d’ells, aportant iniciatives per tractar de revertir el futur que els analistes diuen que es presenta. Una d’elles és que cada ciutadà del Principat cobri mensualment 600 euros aportats pel Govern.

Dolsa considera que si no es prenen noves mesures, «aquest país a partir del mes de juny entrarà en una crisi profunda a nivell financer. Cap empresa podrà pagar res perquè s’haurà endeutat completament, la banca com és normal no voldrà donar ni un crèdit més i demanarà moltes garanties, que només podran assumir molt pocs». La situació actual, de la qual assegura que alguns no es donen compte, és «d’extrema gravetat i es produirà un caos econòmic terrible». «Això és una guerra, en la qual a l’enemic no el veiem, perquè en una guerra normal a l’enemic almenys el pots disparar. Quan hi ha situacions excepcionals, s’han de prendre mesures excepcionals i això vol dir que tota la gent del país ha de poder sobreviure», afirmava l’empresari, que compta amb 635 assalariats.

«Quan hi ha situacions excepcionals, s’han de prendre mesures excepcionals i això vol dir que tota la gent del país ha de poder sobreviure»

Per aquest motiu proposa «un pla de xoc perquè aquestes mesures que desenvolupa el Govern no són suficients». Entre elles està la de «retardar pagaments de lloguers, hipoteques, telèfon, llum i altres fins al setembre», així com «pagar amb 600 euros a tots i cadascun qui vivim en aquest país per poder tenir les necessitats bàsiques diàries cobertes». Amb aquesta quantitat «es pot subsistir per comprar menjar». Aquesta remuneració es realitzaria a través de la CASS i «tothom l’haurà de cobrar, res d’excepcions, estem tots al mateix vaixell i les oportunitats han de ser les mateixes per a tots». Dolsa demana que no es tardi a reaccionar i el primer pagament el realitzaria «aquest mateix dia 31. No hi ha temps a perdre. El Govern no pot endeutar-se i fer també que ho facin les empreses i que a més perdin cash, perquè provocarà que hagin de deixar de pagar moltes coses».

En aquest futur que es presenta, «l’important és que un mateix i la seva família mengi» i que «per culpa que les empreses no tinguin liquiditat, es produeixin acomiadaments. L’objectiu és que tothom pugui mantenir el seu lloc de feina», perquè actualment es presenta una conjuntura en la qual «no hi haurà diners per pagar res i hi haurà gent que acabarà al carrer. Això no es pot permetre. Amb les mesures que proposa és «la millor manera d’afrontar-ho».

Canvi de rumb

Amb les accions que està desenvolupant l’Executiu «l’únic que s’està aconseguint és que tothom s’estigui endeutant i al país no ens permetrà avançar en molt de temps», assegurava Dolsa, que veu com qualsevol empresari tindrà complicacions per «poder fer front a proveïdors, lloguers i tota la massa salarial» que ha fer-se càrrec cada mes, perquè s’està «descapitalitzant totes les empreses». En aquesta línia, «a finals d’abril hi haurà un problema molt seriós». Per aquest motiu demana que «no hi hagi por a prendre algunes decisions i s’actuï» per canviar la tendència, ja que «amb les normes que s’estan prenent anem al fracàs més absolut», perquè «el que està fent el Govern és donar pa per avui i molta gana per demà, a més de provocar conflictes en l’àmbit social».

«El que està fent el Govern és donar pa per avui i molta gana per demà, a més de provocar conflictes en l’àmbit social»

Després d’un període complicat, les iniciatives servirien per «al setembre fer funcionar al país», recordant que «el Govern ha de procurar per tots» i ha de posar tots els mitjans per solucionar la qüestió, ja que «si durant temps les empreses no facturen ni un euro, a veure com tiren endavant». A més, també preveu que «el turisme aquest estiu estarà sota mínims i serà un punt més que haurem de patir».

PUBLICITAT
PUBLICITAT