PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra arriba al pic de contagis més elevat amb 267 infectats

Salut alerta que és un dels països on s’ha efectuat més proves de detecció les quals controlen l’epidèmia

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa. | El Periòdic

Amb 267 casos confirmats per Covid-19, Andorra és un dels països amb més infectats respecte al nombre total d’habitants. A més, amb 43 casos nous amb tant sols 24 hores, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar que «estem en un punt de pic que ens creiem forts per controlar, però hi ha malalts, hem perdut tres persones i en perdrem més. Cap país es podrà escapar de passar moments durs». 

Aquest creixement de la corba de casos, l’atribueix a l’increment de la realització de proves diagnòstiques, ressaltant que això també canvia el nombre de casos». En concret, hi ha 261 infectats actius positius, 3 casos que ja estan curats i 3 defuncions. A més, entre els infectats hi ha 71 sanitaris, 47 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: a planta n’hi ha 36 (quatre residents del Cedre) i a l’UCI n’hi ha 11. D’aquests, 10 estan intubats i un no requereix ventilació mecànica.

Pel  que fa al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 13 persones que han donat positiu als tests, però que dues ja es trobarien a la fase final de la malaltia. Resten a l’espera que es reverteixi una PCR que confirmi que no són contagiosos per poder tornar a casa.

Més proves

Segons informa Salut, s’han efectuat 596 tests de PCR, el qual representa 7.036 tests per milió d’habitants. Una xifra a la que Benazet ha acudit per justificar l’augment de casos positius al Principat: «Nosaltres hem fet més anàlisis i terminacions d’antígen». Així, comparava la dada amb la d’altres països on s’han efectuat més estudis com Alemanya (5.845 tests per milió d’habitants) o Corea del Sud (6.846 tests per milió d’habitants). Tot i això, assegura que «hi ha una base infectada a la qual ningú no arriba».
Per altra banda, el model de país també afectaria al gran nombre de casos que s’està patint al Principat. En concret, Benazet pensa que «haver rebut molta gent en moments que l’epidèmia estava bastant estesa per Europa» i que «molts ciutadans tenen gran facilitat per viatjar» va comportar que Andorra hagi estat «més vulnerable».

Més agressiu que a la Xina


Tot i que des del Govern es mostren optimistes en la lluita contra la Covid-19, i que de moment, la taxa de mortalitat és baixa i en persones majors de 85 anys, Benazet s’ha mostrat preocupat perquè la franja de malalts va dels 24 als 88 anys, amb 5 malalts d’entre 50 i 60 anys. En aquesta línia, remarcava que «tenim una forma de coronavirus bastant agressiva que afecta cada vegada a gent més jove. Quan va començar això a la Xina, no era així». Per això, va tornar a encoratjar a tothom a seguir amb les mesures afirmant que «el medicament més important que tenim és quedar-nos a casa com estic fent jo».

Servei sanitàri

«No tenim col·lapse al sistema sanitari, obviament que estem estressats, no hi ha cap país que no ho estigui», destacava Benazet. Pel que fa al personal, ha recordat que hi haurà 62 incorporacions aquesta setmana i que la que ve se’n preveu una altra seixantena. Quelcom positiu tenint en compte que hi ha un nombre alt de baixes de sanitaris.

El ministre seguirà en quarantena

Avui era l'últim dia de confinament pel ministre de Salut, tot i així, ha anunciat que haurà de seguir a casa, ja que s'ha diagnosticat coronavirus a la seva parella, que és infermera del SAAS. "Quan un Covid-19 arriba a casa, s'ha de considerar que tots els membres que hi viuen el tindran. Em més probable és que jo també passi la malaltia", ha anticipat, tot utilitzant el seu cas per exemplificar el protocol que s'està seguint amb les persones que tenen contacte amb els infectats "no es fa el test a contactes directes sinó que aquests es posen en quarantena". Benazet ha dit que espera "passar-ho d'una forma lleu perquè està fort i és optimista". La seva parella també es troba estable i segueix el tractament que han pautat els professionals. En cas que el ministre empitjori, la Secretaria d'Estat, Helena Mas, serà l'encarregada de les rodes de premsa del migdia.

El Govern activa una plataforma i app per controlar l’epidèmia

El control epidemiològic també es reforçarà a través d’una plataforma web i una aplicació de servei mèdic als usuaris que s’hi han connectat des que es va activar ahir a la nit. Des de Salut van informar que està dirigida a tota la població que tingui símptomes amb l’objectiu d’oferir-los respostes sanitàries. Així, permet la comunicació entre els usuaris i l’administració sanitària, que s’encarregarà de fer un seguiment i donar assistència als pacients. També a aquells qui presentin símptomes greus o siguin casos urgents, pels quals s’activarien els serveis mèdics d’emergència. Per altra banda, l’estudi i el control de la base de l’epidèmia també permetrà enfocar les mesures de prevenció que prendrà el Govern al llarg i posteriorment de la crisi sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT