PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jover assegura que cap sector se salvarà de la crisi del coronavirus

Ja es registren més de dos centenars d’acomiadaments

Per Judith Sáez

Eric Jover durant la roda de premsa
Eric Jover durant la roda de premsa | El Periòdic

«Tots sortirem tocats, cap sector quedarà salvaguardat» i va assegurar el ministre Portaveu, Eric Jover, respecte a la crisi que generarà el pas del coronavirus pel Principat: «El que hem de fet és que sigui sostenible per tothom», va afegir. En aquest sentit, va recordar que «des del Govern donem una injecció perquè les empreses puguin pagar els lloguers, amb descomptes, així com els seus proveïdors». D’aquesta manera, va constatar que es podrien «matisar els impactes» davant d’una situació en què «cap sector quedarà salvaguardat» i en què «tots pagarem aquesta crisi». Tot i així, segons dades del registre de treball ja són 206 persones les que s’han apuntat per haver perdut la feina. D’aquestes, 152 tenien contractes determinats i 54 d’indefinits. Davant d’aquesta situació, el ministre va assegurar que s’ajudaria a les persones acomiadades a tornar-se a integrar al mercat de treball «el més ràpid possible», a través del Servei de Treball.

Temporers

El Govern també està preocupat per la situació dels temporers i la limitació de la mobilitat internacional. En especial, pels argentins, qui sumen un total de 2.000 al Principat i que tenen tancat l’espai aeri del seu país. És per això, que Jover va alertar que la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, s’ha posat en contacte amb el canceller argentí, amb l’objectiu d’assolir «l’obertura de l’espai aeri com més aviat millor, repatriar la gent i que puguin tornar als seus domicilis». Malauradament, va afirmar que «s’allargaria 15 dies» i que mentrestant el Govern activarà accions per preveure l’allargament dels permisos de residència a aquests temporers així com, asseguraria la seva cobertura sanitària fins que marxin. A més, va assegurar que els comuns els garantiran l’ajuda o manutenció a tots els qui ho necessitin.

Retorn

«Andorra té contacte amb l’exterior per tornar la gent al seu país i per fer retornar a la gent d’Andorra», va destacar també Jover. De moment hi ha 29 residents esperant a tornar: 11 ho faran en les properes hores i 16 estan pendents d’estudi.

Estat d'alarma

L’Executiu descarta, de moment, aplicar mesures més coercitives en tant que considera que s’ha reduït un 80% la mobilitat tant dins el país com a les fronteres amb Espanya i França. Jover va ressaltar però, que si «no són suficients per evitar la mobilitat i posen en perill, el Govern en prendrà més», tot recordant que encara podrien decretar l’estat d’alarma, gràcies a la nova llei. En aquesta línia, va incidir que des del Govern seran «rigorosos amb les aplicacions aprovades per decret i faran les sancions corresponents a tothom qui no les compleixi». Per exemple, ahir ho van fer a una empresa que estava desenvolupant activitat dins l’oficina, sense potestat.

Fons solidari

UNICEF va fer una donació solidària del 10 mil euros al fons solidari organitzat per l’Executiu per recaptar donacions i fer front a les despeses que suposarà el pas de la Covid-19 pel Principat. Els ciutadans i les empreses també van ser convidats a contribuir, per internet o inclús, amb un SMS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT