PUBLICITAT

Aprofitar el temps lliure per ordenar la biblioteca de casa

La proposta de la Biblioteca Nacional per passar la quarentena

Per El Periòdic

Llibres
Llibres | El Periòdic

La Biblioteca Nacional d’Andorra proposa aprofitar els dies de confinament degut a la pandèmia de coronavirus, organitzant la biblioteca personal o familiar. La proposta se sostenta a partir de les recomenacions que el bibliotecari Lluís Agustí va aportar a l’última publicació de l’«Ex-libris Casa Bauró».

L’epígraf l’elabora anualment la Biblioteca Nacional, i es tracta d’un recull de tot allò que s’edita o s’imprimeix al Principat i una selecció d’obres editades a l’estranger durant el període de temps esmentat. 


En aquest sentit, l’aportació de Lluís Agustí a l’«Ex-libris Casa Bauró» del 2019 al qual es refereix la Biblioteca Nacional d’Andorra, ofereix consells pràctics i indicacions útils per ordenar, mantenir i conservar la biblioteca de casa, que és d’ús exclusiu d’un individu o de les persones que hi conviuen. Agustí considera, a l’article, que és important conservar la biblioteca pel fet de, entre d’altres coses, «propiciar un ambient de treball, reflectir la personalitat del propietari, ser digne d’aspiració cultural, decorar els espais, servir de fons i esdevenir herència». 


El bibliotecari destaca que, tenint en compte que no es parteix de zero perquè «sempre hi ha llibres disposats a espais determinats», es tracta de reorganitzar la biblioteca: «corregir o modificar un estat de les coses que en aquests moments i a la nostra biblioteca ens pot semblar insuficient o imperfecte pel seu aspecte o per la dificultat de localitzar-hi els llibres».


Explica, per altra banda, que per reinventar la biblioteca personal, cal cuidar la naturalesa i la orientació de l’espai destinat als llibres, ja que la posició del sol té una relació directa amb la seva preservació. La humitat, la pols i la brutícia també hi influeixen. Per altra banda, considera que cal cuidar el mobiliari per emmegatzemar el material, la il·luminació que té l’espai destinat a llegir o a treballar i, sobretot, l’ordre. En aquest sentit, Agustí considera que quan s’organitza una biblioteca cal aprofitar per triar; plantejar-se si val la pena conservar totes les obres que es posseeixen. També és necessari classificat i catalogar el material literàri i proposa un seguit de tipologies de classificacions per matèries prèviament estipulades. 


Finalment, però, l’autor explica que triar el sistema d’ordenament més adequat per la biblioteca de casa depèn de les característiques que presenti l’espai de cadascú tenint en compte les premisses plantejades. A partir de l’avaluació personal d’un seguit d’elements que el bibliotecari proposa a l’epígraf «caldrà prendre una decisió, sovint molt personal, que respondrà a unes necessitats particulars d’espai i de fons, i que configurarà el nostre sistema propi.

PUBLICITAT
PUBLICITAT