PUBLICITAT

Govern manté contacte amb diferents països per adquirir personal sanitari

La idea és que els professionals puguin col·laborar i ajudin, sobretot, a la Unitat de Cures Intensives

Per El Periòdic

Roda de premsa COVID-19
Roda de premsa COVID-19 | SFGA/JAViladot

Segons va informar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Govern manté contacte amb diferents països a nivell mundial per adquirir personal sanitàri que pugui col·laborar i ajudi, sobretot, a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. En aquest sentit, el ministre va explicar que «ens estem intentant proveïr de professionals de la medicina i de l’àmbit de la infermeria perquè ens donin suport. S’ha demanat a França, a Cuba, a Rússia, a Israel i a altres països». També va apuntar que «això no és fàcil, la lluita és incansable, cada dia, per aconseguir més suport, però hem de saber que potser ens haurem de valdre amb el que tenim».


En aquesta línia, Benazet va explicar que el que preocupa, sobretot, a Govern, és que la Unitat de Cures Intensives s’acabi col·lapsant en el sentit que «l’estada mitjana de permanència en situació d’intubació dels pacients afectats de Covid-19 és d’uns 28 dies. Això vol dir que quan una persona s’incorpora al tractament de ventilació mecànica tardarà molt temps en sortir del mateix». Per això, el titular de Salut va voler remarcar que «tenim una capacitat de ventilació mecànica que és d’un ventilador per cada 3.900 persones.

Quan una persona que és ventilada no la podem treure després d’una setmana o màxim deu dies d’aquesta situació, ens genera un problema que ens preocupa molt. Ens preocupa més el col·lapse de la unitat de cures intensives que el col·lapse del que és el sistema sanitari en general». 


En aquest sentit, el ministre va anunciar que enginyers d’Andorra estan treballant de manera conjunta amb enginyers de Catalunya per fer ventiladors amb impressores 3D. A banda d’això, va apuntar que també s’està procurant l’adquisició dels mateixos arreu del món.

Proves diagnòstiques

Durant la roda de premsa, el ministre Benazet va informar, també, que s’ha ampliat la capacitat de realitzar proves diagnòstiques (PCR) de 50 a 100 persones per dia. Així, es reforça el control epidemiològic del país.

Tot i així, va recordar que Govern té una comanda de kits ràpids d’antígen que havia d’arribar entre el dilluns i el dimarts d’aquesta setmana i encara no ha arribat. Per això, la PCR actual s’ha de fer fora d’Andorra, fet que dóna dificultats per ampliar el nombre de deteccions.


També va voler remarcar les situacions en les quals actualment, «amb la intenció d’optimitzar recursos» degut a la falta de material es duu a terme la PCR. Així, va apuntar que la PCR es fa a persones que presenten símptomes compatibles i que no provenen d’un nucli de malaltia conegut. En aquest sentit, va explicar que «quan un Covid-19 entra a una família, considerem que tots els membres de la mateixa estan infectats». A banda de les persones que no tenen vinculació amb cap nucli epidemològic, a les persones que treballen directament amb pacients i a l’àmbit sanitàri o a làmbit de suport a persones que poden estar malaltes, també se’ls fa la PCR. Son els professionals de la salut, la policia, els bombers, etc. Finalment, la detecció de l’antígen també s’aplica a la gent gran i a les persones vulnerables que presenten alguna patologia que els fa especialment sensibles a la malaltia.

Casos

El ministre Martínez Benazet va actualitzar les dades epidemiològiques i va constatar que s’eleven a 224 els casos contagiats de coronavirus. D’aquests, n’hi ha 218 d’actius. 63 són professionals de la salut, tot i que aquesta setmana se’n reincorporaran 62 a l’hospital després d’haver passat el període de confinament.

A l’Hospital, hi ha 39 pacients ingressats, 4 dels quals són residents del Cedre i 8 es troben a la UCI en una situació greu però estable. La resta, estan aïllats a domicili. A banda d’això, va explicar que 7 bombers han donat positiu a la prova de verificació i hi ha 19 persones del cos que estan aïllades per haver tingut contacte amb ells. A més, hi ha un policia confirmat i una trentena de persones confinades per contacte o alt risc de contagi. 


Martínez Benazet també va confirmar la tercera víctima per coronavirus, després que la dona morta aquesta setmana donés positiu a la prova. 

Increment dels casos

Benazet va admetre “un increment progressiu de casos” que  “s’anirà moderant en els propers dies i setmanes” i ha matisat que “en algunes persones és difícil trobar la traça epidemiològica més enllà dels focus localitzats”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT