PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ajornament dels JJ.OO. manté en suspens els Jocs dels Petits Estats

Els esportistes andorrans amb opcions d’anar a Tòquio es mostren «tranquils» per la decisió «més racional»

Per Albert Ortega

Dos vianants es fan fotos amb el símbol dels Jocs Olímpics a Tòquio, aquest any.
Dos vianants es fan fotos amb el símbol dels Jocs Olímpics a Tòquio, aquest any. | Getty Images / C.C.

El canvi de dates els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 sacseja profundament el calendari de les diferents disciplines que integren el món de  l’esport i posa en interrogant molts dels esdeveniments esportius programats pel 2021. En aquest sentit, una de les cites marcades en vermell al Principat és la celebració dels Jocs dels Petits Estats (JPEE) que acollirà el país el maig de 2021, en menys d’un any i mig.

Per la seva part, el president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, va assegurar que «si bé encara falta fer la reunió que teníem planificada pel maig, els Jocs Olímpics aniran per davant dels Jocs dels Petits Estats». Sobre la més que possible afectació a la competició, Martí va obrir la porta a moure les dates i va afegir que «ara és difícil dir res, però no sabem com s’haurà de reformular el calendari ni quan es faran els JPEE».

En aquesta línia, cal recordar les paraules de Martí dimarts sobre la decisió olímpica, on va declarar que «els organitzadors han pres la decisió adequada, ja que han posat la salut els esportistes per davant dels Jocs». No obstant això, va ressaltar que «ara el problema és que el calendari de 2021 està molt carregat i no sé si optaran per fer una reforma total del mateix».

 

Tranquil·litat olímpica

D’altra banda, EL PERIÒDIC va poder parlar ahir amb tots els atletes classificats o amb opcions pels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, els quals van manifestar la seva «tranquil·litat» per l’ajornament de la competició en el que consideren que és una decisió «encertada».

D’aquesta manera, l’única atleta amb bitllet assegurat pel país nipó, Mònica Doria, va explicar que «posposar els Jocs és l’elecció més racional que es podia prendre en veure que molts esportistes encara no havien esgotat les seves opcions de classificar-se». Per la seva part, la palista va esposar que «era una decisió que tenia molt assumida i que, si bé s’ha estat evitant, es veia que s’acabaria prenent».

A més, Doria va manifestar que «el cop mental va ser més al principi, quan no sabíem res ni quan podríem sortir». Per últim, la tricolor va apuntar que «ara, en canvi, podem preparar-nos amb calma i tranquil·litat en comptes de patir per no poder entrenar-nos amb els materials i les instal·lacions necessàries».

Els més afectats

Si bé encara cap dels seus tres representants amb opcions han assolit la marca mínima per anar a Tòquio, la Federació Andorrana de Natació és l’organisme esportiu amb més atletes implicats per l’ajornament olímpic. En aquest sentit, el vicepresident de l’ens, Joan Clotet, va indicar que «a nosaltres ens va perfecte, ja que els nostres esportistes estaven preocupats per la marca i ara tindran més oportunitats d’aconseguir-ho».

Segons el nedador Bernat Lomero, posposar els Jocs «és la decisió correcta perquè ningú sabia quina anava a ser la situació al juliol. És una manera d’aconseguir que tots els atletes arribin en el seu màxim nivell». Sobre la sensació patida per la incertesa, Lomero va confessar que «teníem certa ansietat de saber que s’apropava la competició i no podíem fer res. Ara s’acaba aquesta sensació».

Per la seva part, Nàdia Tudó va declarar que «és la millor decisió pels que no hem tingut possibilitat de classificar-nos. Ens dona seguretat per quedar-nos a casa i tenir un any per preparar-nos correctament». Per últim, Mònica Ramírez va explicar que «en alguns països podien entrenar i en d’altres no, aquesta decisió ens permet que tothom tingui les mateixes opcions».

Un cas únic

Tanmateix, de tots els esportistes del Principat, qui més perjudicat surt és el corredor Pol Moya, qui va decidir dur a terme un any sabàtic amb l’objectiu de centrar-se en els Jocs Olímpics i ara veu com la competició es produirà el 2021. «És la decisió dura, però també l’encertada. M’havia mentalitzat per anar a Tòquio, competir al 100% aquesta temporada i després marxar a estudiar fora, però la vida és així».

Finalment, el president de la Federació Andorrana d’Atletisme, Bernat Vilella, va afirmar que «és l’opció més sensata perquè encara no sabem cap a on anirà la pandèmia». Sobre l’estat de Moya, Vilella va revelar que «és un impacte mental dur, però la data inicial era molt justa i ara podrà preparar-se millor i desempallegar-se de l’ansietat per no poder fer-ho».

PUBLICITAT
PUBLICITAT