PUBLICITAT

El Govern prorroga les mesures preses degut a la crisi de la Covid-19

Les mesures es posposaran fins que l’administració acordi deixar-les sense efecte segons la situació sanitària

Per El Periòdic

Eric Jover roda de premsa actualització Covid-19
Eric Jover roda de premsa actualització Covid-19 | SFGA/CEsteve

El Govern va decidir, ahir, reagrupar les mesures preses a principis de març arran de la crisi del coronavirus i actualitzar-les i posposar-les «fins que el Govern acordi deixar-les sense efecte». Així ho indica el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). Les mesures que s’han anat acordant al llarg del mes tenien diferents dates de finalització. Per exemple, l’aturada de l’activitat econòmica tenia una durada de vuit dies i després d’aquest decret, queda prorrogada sense data.


Eric Jover, Ministre Portaveu, va explicar ahir, en roda de premsa, que l’objectiu dels decrets que s’han aplicat al llarg del mes de març és «disminuïr la mobilitat i així reduir les possibilitats de contagi de la malaltia i evitar la saturació dels recursos sanitàris». En aquest sentit, va considerar que «les dades sanitàries a dia d’avui no són suficientment bones, encara no s’ha aplanat prou la corba per poder reprendre l’activitat econòmica». Per aquest motiu, Govern va decidir que, «farem el mateix que amb la Llei Òmnibus on marcavem una sèrie de restriccions,i s’identficava que es mantindrien fins que Govern les aixequés per decret».


Entre les mesures que queden instaurades per la prorrogació que ha establert el Govern, hi ha la que obligava al tancament dels centres escolars, d’oci i de lleure, la que estableix les mesures d’higiene que han de complir els establiments de primera necessitat que segueixen oberts i les mesures que afecten els centres sociosanitàris, entre d’altres.

Crèdits tous

Segons va informar el titular Portaveu, 43 empreses o autònoms han tramitat la sol·licitud per poder gaudir de les ajudes que el Govern ha activat per fer front al funcionament de l’empresa. En aquest moment, el Govern analitza les demandes. Per altra banda, Jover va destacar que té constància que el volum d’empreses que han iniciat aquest procés són superiors a aquesta quarentena. Es tracta de dos crèdits; el primer, de 60 milions d’euros perquè les empreses puguin assumir les seves despeses de funcionament: salaris, lloguers, proveïdors, etc. i el segon, per refinançar préstecs que tingui l’empresa.

Expedients sancionadors // Jover va informar que recentment s’ha obert un expedient sancionador a una empresa que, fent cas omís a les indicacions de Govern, va mantenir l’activitat laboral dins de la oficina tot i haver tancat l’atenció al públic. 


Per altra banda, el ministre va fer referència a una farmàcia que serà sancionada per posar preus abusius a productes de primera necessitat. El negoci s’enfronta a una multa d’entre 3.000 i 6.000 euros.

Iniciativa ciutadana

Per donar resposta a totes les propostes de voluntariat que ha rebut Govern, Jover va explicar que l’administració obrirà comptes a les entitats bancàries del país per tal que la gent faci donacions destinades a la compra de material sanitari i per ajudar els col·lectius més vulnerables. Amb la mateixa finalitat s’habilitarà el número de telèfon a través del qual es podrà enviar un SMS.

Registre d’acomiadats i de temporers

Segons va informar el Govern, 165 persones que s’han quedat sense feina s’han apuntat al registre. D’aquestes, 115 tenien contractes laborals de temporers o temporals lligats a la temporada d’hivern. Els 50 restants, disposaven d’un contracte indefinit. En aquest sentit, el ministre va destacar que calia estudiar aquests casos amb la voluntat de «desenvolupar polítiques més afinades per l’acompanyament d’aquestes persones».

El PS creu que s’haurien de considerar les seves propostes

Els Socialdemòcrates consideren que el pagament de salaris i el fet de mantenir els llocs de treball hauria de ser l’objectiu per ajudar als treballadors durant la crisi de la Covid-19. Consideren que «si l’Estat no fa un esforç més gran» aquestes mesures no es podran complir. 


El PS va considerar, també, que la Llei òmnibus és «un bon punt de partida» però que alhora es quedaria «curta» davant la situació que està generant la pandèmia en matèria d’assalariats. En aquest sentit, els Socialdemòcrates demanen a Govern que s’activi una nova bateria de mesures tenint en compte que «arriba final de mes i s’han d’afrontar els pagaments». Per fer-ho possible, reiteren la necessitat de crear un Fons Públic Nacional de Solidaritat dotat d’aproximadament 250 milions d’euros que sortirien de les reserves d’Andorra Telecom o d’una nova emissió de deute públic amb remuneració molt baixa o sense. 


Així, els Socialdemòcrates demanen ajudes perquè les empreses amb dificultats puguin pagar les nòmines considerant que l’empresari pugui mantenir el pagament d’un percentatge del sou i el treballador accepti una rebaixa salarial, dotacions per empreses que es trobin en situació de fallida perquè puguin fer front a les indemnitzacions i liquidacions de treballadors i proveïdors.


En aquest sentit, el PS considera que «Govern hauria de tenir en compte les propostes que el PS va posar sobre la taula i que van quedar fora de la Llei Òmnibus».

PUBLICITAT
PUBLICITAT