PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra rep el material de protecció suficient per a la pandèmia

Resta pendent l'arribada de fàrmacs per tractar a pacients i casos de contacte

Per Tatiana Navarro

La façana de l'hospital Meritxell, en una imatge d'arxiu
La façana de l'hospital Meritxell, en una imatge d'arxiu | MARICEL BLANCH

El SAAS ha rebut aquesta setmana la comanda de material de protecció sanitari suficient per a les pròximes setmanes. El ministre de Salut, Joan M. Benazet va explicar durant la roda de premsa d’ahir que, tot i que «havia d’arribar aproximadament fa un mes i mig», aquest s’ha anat «endarrerint per la situació global». Així, el personal sanitari ja compta amb els elements imprescindibles per poder continuar treballant sense contagiar-se.

Encara queda pendent per arribar una darrera comanda, que es troba en tràmits duaners, però el ministeri de Salut també espera una comanda de fàrmacs per tractar els símptomes de la Covid-19. Medicaments que no només se subministraran a les persones més greus, sinó que també a aquelles que hagin sigut contacte de positius.

El registre sanitari comptava ahir amb 188 casos acumulats, dels quals 183 eren actius. També van morir dues persones a causa de la infecció, tot i que encara està per confirmar un tercer traspàs. A l’hospital hi havia 36 pacients ingressats, dels quals quatre provenien del Cedre i sis es trobaven ingressats a l’UCI amb respiració mecànica. A l’UCI també hi havia tres casos més sospitosos pendents de confirmar.
El ministre va confirmar que tots ells es troben estables. De les anàlisis fetes en les darreres 24 hores, 31 van ser negatives. Així mateix, i tot i que la capacitat de fer les proves és d’una cinquantena al dia, Benazet va assegurat que es podria doblar al llarg del dia d’ahir. De la mateixa manera, va afirmar que, en el moment en què arribin els tests ràpids, aquesta capacitat d’estudi també augmentarà quantitativament.


Professionals sanitaris

Del total de persones infectades, 48 corresponien a personal del SAAS, apartats de la tasc en els darrers dies, com també tots els sanitaris en aïllament. Tal com va explicar el titular de la cartera de Salut, al llarg d’aquesta setmana s’incorporaran a la feina 62 professionals, mentre que durant la setmana vinent acaben el període de confinament una seixantena més. Situació que no ha tensat en excés el sistema sanitari andorrà, ja que, tot i no poder comptar amb un terç de la plantilla, sí que han tingut el suport d’estudiants universitaris de les branques de salut o de professionals que treballaven fora, que han ajudat de manera voluntària.

«No estem en desbordament», va dir el ministre, donat que «tenim un marge ampli tant en l’hospitalització com a l’UCI». Amb tot, sí que hi ha professionals que han hagut d’assumir més tasques que les que duen a terme normalment, com el personal que treballa al Cedre. En aquest sentit, el ministre va assegurar que se’ls facilitaria el material de protecció necessari per no ser contagiats ni infectar als residents.
Les persones que duen a terme serveis essencials, com l’alimentació, la neteja o els mitjans de comunicació, podran comptar amb una de les 2.000 mascaretes que el grup de voluntaris Mascaretes Andorra ja acumula, i que ahir va fer arribar . Serà l’Administració l’encarregada de repartir-les entre els professionals que ho sol·licitin.

 

Trasllat a hotels

Al Centre Sociosanitari del Cedre hi havia ahir nou persones que van donar positiu per la Covid-19, tot i que també hi havia cinc persones més malaltes pendents d’un diagnòstic. Per aquest motiu, en els darrers dies s’ha traslladat a aquells usuaris amb més autosuficiència a establiments hotelers. Tot això amb la voluntat d’«augmentar el distanciament social», segons el ministre de Salut. Des d’ahir, un decret dona empara legal a l’Administració per traslladar als residents en aquestes institucions a altres edificis, així com la capacitat de poder fer ús dels recursos sanitaris i «dirigir-los a dispositius més necessaris seguint els criteris epidemiològics i de protecció de les persones grans o dependents».

Els trasllats a hotels només s’han dut a terme amb usuaris del Cedre i de La Salita, ja que han estat els únics centres on s’han detectat casos positius de coronavirus.

 

Aplanament de la corba

El «comportament cívic de la majoria de la població» ha estat clau, segons va reconèixer el ministre de Salut, per aconseguir aplanar la corba de persones infectades. A partir del confinament, els contagis s’han reduït i els ingressos no han saturat l’hospital. Amb tot, diferents estudis afirmen que només arriben a l’hospital el 20 per mil de les persones afectades, ja que pot haver-hi casos lleus o asimptomàtics com ha passat amb els infants i algunes persones adultes. L’arribada dels testos ràpids permetrà a l’Administració tenir un coneixement major de la base infectada. «Molts de nosaltres acabarem infectats», va voler aclarir el ministre, «però la progressió serà més lenta».

Pel que fa als dies vinents, amb previsió de nevades, Benazet va avançar que «l’aire sec no li va bé» al virus, «però les temperatures fredes sí». Tanmateix, davant de la sospita de poder ser un virus estacional, els experts auguren un alentiment de la infecció a mesura que arribin dies més llargs i càlids.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT