PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El coronavirus de les mascotes

Els veterinaris recomanen extremar la neteja dels animals domèstics davant la pandèmia

Per Judith Sáez

Gossos a un parc.
Gossos a un parc. | Maricel Blanch

Cada migdia se la pot veure baixar al supermercat que té a prop de casa amb el seu gos. Ell l’espera a la porta mentre ella camina molt a poc a poc acompanyada del seu bastó. La dona gran i menuda li demana fermament que no bordi i quan surt de la botiga el deslliga i se’n tornen caminant lentament pels carrers buits.

Una ciutadana de Hong Kong també se’n cuidava del seu gos setmanes enrere fins que va ser diagnosticada amb Covid-19. Les xarxes treien fum amb la notícia que l’animal també havia donat uns resultats «lleugerament positius» a la prova. L’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) va explicar que l’estudi l’havien dut a terme els serveis sanitaris nacionals de la regió xinesa els quals van detectar-hi presència de material genètic del SARS-CoV-2. El que semblava més curiós era que l’animal no presentava cap símptoma de la malaltia.

Jordi Giné, director de l’hospital veterinari Món Veterinari Andorra, assegura que no hi ha cap evidència científica de transmissió del Covid-19 a animals domèstics: «Quan hi ha capacitat d’infecció i transmissió, que és quan agafes el virus dintre l’organisme, aquest es replica dins teu i després l’elimines per totes les secrecions corporals i l’escampes. Això, avui dia, no es dóna en el Covid-19 en el cas dels gossos, els quals tampoc tenen símptomes clínics de cap mena, ni respiratoris».

En sintonia amb aquesta explicació, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), de la mà dels especialistes del Centre de Recerca en Sanitat Animal i la Universitat Autònoma de Barcelona, constaten que els felins i els gossos «són genèticament diferents d’aquest tipus de coronavirus que ens afecta als humans». De fet, des de la comunitat veterinària afirmen que la paraula coronavirus «no els sona rara ni a ells ni als propietaris de gats i gossos». I és que Ginè confirma que aquests animals solen tenir coronavirus de tipus intestinal, que a diferència del que estem patint els humans, s’exterioritza amb episodis de diarrea.

Com el pom d’una porta

El gos de la dona de Hong Kong va ser aïllat seguint un protocol preventiu. Ara bé, els experts determinen que no hi ha pas evidència d’una possible transmissió de persona a animal o d’animal a persona. «És com una barana, o el pom d’una porta», comparava el director Giné, «si una persona contaminada el toca, l’objecte en qüestió quedaria contaminat i una altra persona sana podria contagiar-se si el toca. Com el pom d’una porta...» va repetir just abans d’una petita pausa en cerca de més exemples: «Si tu tens coronavirus, esternudes mentre el gos té la boca oberta i ell just llepa a una altra persona després, podria haver-hi una possible transmissió per contaminació, però no perquè el gos sigui un transmissor del virus». És per això que els veterinaris recomanen extremar les condicions higièniques de les mascotes, les quals recorden que sempre han de prendre’s. Per exemple, convé que estiguin ben desparasitades i netes quan surtin al carrer, que els propietaris es rentin bé les mans després de tocar-los o manipular el seu menjar i que s’evitin els petons i les llepades. Unes mesures a les quals se suma l’ús de mascareta i evitar al màxim el contacte físic amb l’animal en cas que el propietari sigui positiu i presenti símptomes clínics. «Davant aquesta situació, si és possible, l’ideal seria que cuidés la mascota una altra persona», afirma Giné. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT