PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Jocs Olímpics s’ajornen al 2021 per l’expansió del coronavirus

És la primera vegada a la història que es mouen les dates per una causa no relacionada amb una guerra

Per Albert Ortega

El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, durant una sessió parlamentària.
El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, durant una sessió parlamentària. | REUTERS

Un fet únic, sense precedents i que altera l’ecosistema esportiu. L’expansió del coronavirus va accelerar ahir l’anunci que cap organitzador vol donar mai. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va decidir posposar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 fins a 2021 a causa de l’emergència sanitària generada arran de la pandèmia global que impedeix el curs natural competitiu i preparatiu dels esportistes olímpics.

Així, la resolució va ser comunicada després de la reunió telemàtica mantinguda entre els màxims responsables de la cita esportiva; el primer ministre del Japó, Shinzo Abe; la ministra dels Jocs, Seiko Hashimoto; el president del Comitè Organitzador, Yoshiro Mori; la governadora de la prefectura de Tòquio, Yuriko Koike; i el president del COI, Thomas Bach.

D’aquesta manera, Abe va anunciar en el comunicat remès als periodistes que «en les circumstàncies actuals i basant-se en la informació proporcionada avui per l’OMS, el president del COI i el primer ministre del Japó han conclòs que els Jocs de la XXXII Olimpíada de Tòquio s’ha de reprogramar a una data més enllà del 2020, però no més tard de l’estiu 2021».

L’esdeveniment esportiu mantindrà el nom de Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020 malgrat l’ajornament

Tanmateix, si bé l’esdeveniment esportiu es durà a terme el 2021, els responsables implicats en l’organització van assegurar en el comunicat que la cita esportiva mantindrà el nom de Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020. En aquesta línia, Mori, va assegurar que «hem acordat que la seguretat dels atletes i els espectadors és l’aspecte més important a l’hora de modificar la data inicial».

A més, Mori va afegir que «també hem arribat a la conclusió que és impossible organitzar els Jocs tal com estava planificat al juliol o en una altra data d’aquest any. Per tant, no ens ha quedat altra opció que posposar-los».

Pressió internacional

D’altra banda, cal recordar que alguns agents tan importants en la disputa de la fita olímpica com el Comitè Olímpic dels Estats Units i la Federació Internacional d’Atletisme feia dies que advocaven per l’ajornament. A més, altres figures com les delegacions del Canadà, Austràlia o Regne Unit van demanar enèrgicament un canvi de dates i com que no ho van aconseguir inicialment, van decidir presentar la renúncia a portar els seus atletes del 24 de juliol al 9 d’agost.

Fet sense precedents

Pel que fa al canvi de dates, la decisió de celebrar-los el 2021 representa un fet únic, ja que mai a la història dels Jocs Olímpics s’havien posposat un any. Així, les edicions del 1916 a Berlín, el 1940 a Tòquio i el 1944 a Londres no es van poder dur a terme a conseqüència de la Primera i la Segona Guerra Mundial, mentre que el 1972 a Munic i el 1996 a Atlanta van veure’s obligats a ajornar certes proves per dos atacs terroristes. És la primera vegada que el canvi de dates no vindrà acompanyat d’un conflicte bèl·lic.

El COA

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) va valorar ahir per EL PERIÒDIC la decisió presa a Tòquio. Així, el president del COA, Jaume Martí, va afirmar que «han posat la salut dels esportistes per davant dels Jocs, considero que han pres la decisió adequada».

No obstant això, Martí va ressaltar que «ara el problema és que el calendari de 2021 està molt carregat i no sé si optaran per fer una reforma total del mateix». Sobre el futur de la cita esportiva, Martí va afegir que «hi ha un contracte que s’ha de negociar perquè a les clàusules de força major no van incloure una pandèmia global. Ells hauran de decidir què faran».

Per la seva part, el vicepresident del COA, Jordi Cerqueda, va indicar que «tenim un respecte total i molta confiança amb la resolució del COI. És una elecció lògica tal com estava el món i era força complicat reunir-se d’aquí a quatre mesos a Tòquio». Per últim, Cerqueda va destacar que amb la nova mesura «els atletes saben que això anirà per llarg i es podran preparar adequadament pel pròxim any. Tenen cinc o sis mesos per recuperar la forma». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT