Escaldes-Engordany
El Govern preveu prolongar fins a dos mesos més el confinament
Es confirma la segona víctima mortal per coronavirus i s’està a l’espera d’una altra
La situació d’aïllament social per prevenir contagis de Covid-19 es podria allargar fins a dos mesos. Ho va insinuar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa del migdia, tot confirmant que al menys dijous segur que no acabaria. Un comunicat que també va comptar amb l’anunciament de la defunció d’un home de 88 anys, que presentava símptomes de coronavirus, però a qui encara se li ha de concretar la causa de mort.
Poques hores després, a dos quarts de tres de la tarda, sí que hi havia la segona víctima oficial a causa de la pandèmia: una dona de la mateixa edat, 88 anys, que estava ingressada la Unitat de Cures Intensives de l’hospital i comptava amb ventilació mecànica. Així, pel que fa als casos totals actius ja n’hi ha 161 confirmats al país: 26 estan hospitalitzats, 6 d’ells a l’UCI intubats, i 136 resten aïllats. Entre els afectats també hi ha personal sanitari (46), dels quals una vintena són infermers, 14 auxiliars, 13 metges i cinc de recursos generals. En total, les baixes d’aquests professionals de la salut representen un terç dels infectats, el qual correspon a un 18% de la plantilla del SAAS i, en total, un 30% de reducció d’aquesta, entre malalts i confinats.
En aquest sentit, el ministre Benazet va confirmar que es preveu la incorporació de 60 professionals d’aquest sector aviat i que ja «s’han incorporat molts estudiants de medicina per donar suport a les baixes de personal sanitari». Entre els nous afectats sorprèn una noia de 24 anys, auxiliar del centre sociosanitari El Cedre, qui va ser ingressada i amb ventilació mecànica. També es van ingressar tres persones majors de 50 anys. De moment, els pacients evolucionen positivament, excepte un de 88 anys que no mostra millora, però que es manté estable.
Per sortir de l’hospital, els casos han de donar negatiu en dues proves de PCR. Estan en aquesta situació d’espera 4 pacients hospitalitzats, que els professionals de la salut consideren que podrien ser donats d’alta.
Des de Salut van ressaltar que «tenen esperança», ja que «s’està mostrant una bona resposta del tractament i els paràmetres s’han reduït». En aquesta línia, el ministre ha contrastat que malgrat que aquesta setmana «pensàvem que estaríem desbordats, tenim recursos sanitaris suficients». Ho atribuïa a què «les mesures d’estar a casa estan resultant, la transmissió s’alenteix i permet que puguem donar resposta als pacients que tenim».
Pel que respecta a l’augment de contagiats, que ja s’esperaven des del Govern, es va decidir habilitar més laboratoris i així, tenir més capacitat de diagnòstic. El que és una necessitat, deia Benazet, «per tractar com més malalts millor i evitar la transmissió, en una primera base» i en segona instància, la mortalitat, com està passant a altres punts d’Europa, com per exemple a Madrid.
És per això, que també s’està distribuint hidroxicloroquina a alguns pacients que el ministre no ha sabut concretar però ha afirmat que «la voluntat és que permeti tractar als que són molt lleus» i que ho supleixen amb el suport d’aquests laboratoris mentre no arriben més unitats d’aquest fàrmac. El ministeri ja ha demanat més unitats però no saben quan arribaran. De moment però, s’estan efectuant tests ràpids de dos tipus: els més eficients són les proves de PCR, que miren els antígens i dels quals també han demanat més partides sense saber quan les tindran; i uns que no són precoços per diagnosticar, el motiu és que estudien els anticossos i no es positivitzen fins uns dies després.
Un llit per cada 3.900 andorrans
Tot i la preocupació per tenir set llits ocupats a l’UCI, el ministre Benazet assegura que l’Hospital encara té molta capacitat per atendre més persones. En concret, es disposen d’un total de 12 llits a la Unitat de Cures intensives amb ventilació mecànica incorporada, i també es té la capacitat «d’utilitzar l’àrea de reanimació del bloc quirúrgic per arribar als 20 llits amb 12 ventiladors mecànics preparats», va afirmar.
Davant d’un possible col·lapse de l’UCI per l’epidèmia, els sis llits amb ventilació mecànica del bloc addicional «representarien un llit per cada 3.900 habitants». A més, des del Govern també estan «lluitant» per aconseguir una trentena més de llits i han fet una comanda de 12 ventiladors mecànics més. Això representaria un ventilador per cada 2.600 habitants, el qual el ministre Benazet considera «una xifra elevadíssima de recursos percentuals» tenint en compte que Andorra comptaria amb el triple de recursos dels quals disposa Catalunya en aquests moments. En aquesta línia, també s’estan enfortint els recursos sanitaris com l’habilitació d’una planta del Cedre o un hotel.