PUBLICITAT

El Govern accelera les negociaciacions amb institucions financeres internacionals

Es tracta del Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu, el Banque de France i el Banco de España

Per El Periòdic

Ministre Jover en roda de premsa d'actualització dades COVID-19
Ministre Jover en roda de premsa d'actualització dades COVID-19 | SFGA/CEsteve

Segons va informar ahir en roda de premsa el Ministre Portaveu, Eric Jover, el Govern d’Andorra té l’objectiu d’entrar al Fons Monetari Internacional properament. En aquest sentit, el 3 de gener d’aquest any l’organisme va enviar la carta formal demanant-ne l’accés. 


Actualment, segons va apuntar Jover, s’està accelerant el procés amb l’objectiu de «poder postular amb els ajuts que té l’organització, si mai fos necessari». A banda d’això, el Ministre Portaveu va explicar que, guiant-se per «la responsabilitat d’aplicar diferents mesures», el Govern ha reactivat el contacte amb el Banc Central Europeu per veure i valorar «com ens poden proveïr de diferents tipologies d’ajudes, ja sigui com a prestamista d’última instància o per poder destinar ajudes directament al Govern d’Andorra». 


A més, Jover va apuntar que l’administració manté contacte, també, amb els bancs centrals dels països veïns, «amb els quals també estem mirant com podriem arribar a cooperar si mai ho necessitessim». Es tracta del Banque de France i del Banco de España.


Finalment, va afegir que també es manté relació amb el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. En aquest sentit, el Govern es reunirà telemàticament amb els responsables del banc en qüestió «per valorar els elements que podriem utilitzar i els passos que hauriem de seguir. 


Crèdits tous

En referència a la Llei de mesures excepcionals i urgents, Jover va explicar que, per tal de protegir les empreses perquè puguin seguir pagant als seus treballadors si han de deixar de treballar degut a la crisi del coronavirus, s’impulsen dos crèdits tous. El primer, de 6 milions d’euros, es destinarà a les despeses de funcionament de les empreses: salaris, lloguers, proveïdors, etc. El segon, de 70 milions d’euros, està dissenyat per finançar els préstecs que tingui l’empresa. Els crèdits tous seran a interès 0, ja que l’assumirà el Govern.

Lloguer de locals comercials

També segons la Llei de mesures excepcionals i urgents aprovada ahir, s’estableixen descomptes als lloguers dels locals comercials del Principat. Si els decrets establerts pel Govern degut a la situació actual obliguen al tancament del comerç, es cobrirà el 100% del preu del lloguer. Si el local s’ha de tancar però es mantenen guàrdies, es cobrirà el 80% del preu del lloguer. Finalment, si els negocis s’han de mantenir oberts, es cobrirà el 50% del preu del lloguer. 

Acomiadaments

El Govern va informar, per altra banda, que per primera vegada s’ha posat en marxa un registre de persones que han perdut la feina des que va començar el clima d’emergència sanitària per tal d’avaluar la situació. En aquest sentit, hi ha 77 persones que han perdut la feina al Principat, 35 de les quals treballaven al món de la hostaleria. En aquests moments, segons va informar Jover, el Govern està fent un buidat per tal de destriar els tipus d’acomiadaments i les seves característiques. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT