PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Augmenten a 131 els casos actius per Covid-19

Un terç dels infectats són personal sanitari

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquest mat
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquest mat | El Periòdic

El ministre de Salut, Joan M. Benazet, ha confirmat que el total de casos acumulats al Principat per coronavirus són 133. En concret, 131 són infectats actius, dels quals un terç (44) són professionals de la sanitat. Així, Benazet ha reconegut que el Govern ha estat preocupat per la possibilitat que es desenvolupessin situacions similars a les dels països veïns, on el sistema sanitari està en una situació extrema.

Tanmateix, Benazet destaca que les mesures d'aïllament que ha impulsat l'Executiu estarien frenant la corba de propagació del virus en la comunitat i que "les dades amb un major aplanament de la corba indiquen que les mesures són les adequades" en tant que estan donant també resultat "en punts hàbils del sector sanitari i sociosanitari".

En aquesta línia, Martínez Benazet ha ressaltat que el trasllat dels residents d'alguns centres com El Cedre, on hi ha 8 nous casos positius, a hotels també són una iniciativa per protegir i prevenir contagis en els col·lectius més vulnerables davant de la pandèmia. A més, ha anunciat que se'n preveuen més, tant a residències públiques com privades, després d'haver detectat aquest "pic de contagi" en aquests centres de gent gran. A més, afirma que s'estan dissenyant dispositius per millorar la comunicació amb les famílies d'aquestes persones, així com, amb les dels infectats que es troben hospitalitzats, després que circulés ahir un vídeo del fill d'un afectat que denunciava una falta de comunicació entre el centre hospitalari i les famílies. En aquest sentit, Benazet s'ha excusat dient que "s'està en una situació d'excepcionalitat extrema" i que "s'han centrat en la cura de les persones malaltes".

Per altra banda, el ministre ha concretat que hi ha 19 persones hospitalitzades, les quals 12 es troben ingressades a planta i 3 a l'UCI amb intubació i ventilació mecànica. D'aquests positius, dos provenen d'El Cedre. A més, també hi ha un noi del Centre d'acollida d'Infants La Gavernera, aïllat a un pis per ser un cas actiu, i un altre jove en observació per patir galteres.

Tot i això, Salut reconeix que encara no es coneix completament la base, és a dir, el nombre de persones infectades amb exactitud però, creu que "arriben molt més a baix del 20%" tal com ressalten algunes publicacions. Per això, Benazet ha reiterat la necessitat que la població es quedi a casa per tal que les persones que no tenen gaires símptomes no es relacionin amb d'altres sanes i es propagui el contagi.

En aquest sentit també, ha constatat que el Govern té coneixement de l'origen i la traçabilitat dels focus de contagi fins al dia d'avui. De moment, a part dels casos confirmats també hi ha una trentena de persones sospitoses i vint analítiques pendents de resultat. Pel que fa als últims estudis, Benazet confirma que la meitat van ser positius. Salut també afirma que totes les persones que tenen símptomes han quedat registrades com a sospitoses i se les ha confinat a casa sota control mèdic. Segons ressalta Benazet, es fa via telefònica, diàriament.

En els pròxims dies, l'Executiu també preveu l'arribada de més maquinària, material sanitari i medicaments. Benazet ha confirmat que el Ministeri de Salut i el SAAS han tingut dificultats d'abastiment, però ha tornat a insistir en el fet que no hi ha bloqueig de material a la frontera i que arribarà una bona provisió d'equipament tècnic aquesta setmana.

Com anunciava ahir, el ministre ha tornat a especificar que s'està desenvolupant un tractament dissenyat per l'especialista, Oriol Mitjà, amb hidroxicloroquina. Un fàrmac que ja s'està administrant a alguns afectats en forma de pastilla i que el Govern considera útil per contenir l'epidèmia, mentre no hi hagi una vacuna, i després com a mecanisme de prevenció per no tornar a patir una infecció de Covid-19. Benazet també ha constatat les demandes per part d'algunes indústries farmacèutiques per obtenir aquest medicament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT