PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El COI es dona quatre setmanes de marge per decidir si ajorna els Jocs

Per primera vegada, l’organisme obre la porta a posposar l’esdeveniment esportiu en un comunicat

Per Albert Ortega

Thomas Bach durant una conferència del Comitè Olímpic Internacional.
Thomas Bach durant una conferència del Comitè Olímpic Internacional. | A.P. / J.B.

El bloqueig internacional que ha generat el Coronavirus en les últimes setmanes i la pressió de diferents entitats i federacions per posposar la celebració dels Jocs Olímpics va obligar ahir al Comitè Olímpic Internacional (COI) a anunciar que es dona un mes com a data límit per decidir si ajorna o no la cita esportiva. Així, el comunicat signat pel president de l’ens esportiu va exposar que «el COI estudia escenaris perquè els Jocs Olímpics comencin el 24 de juliol, però també per modificar el dia de l’inici».

En aquesta línia, el document va explicar que «el COI, en plena coordinació amb el Comitè Organitzador de Tòquio, les autoritats japoneses i el govern de la ciutat, iniciarà debats durant les pròximes quatre setmanes per avaluar la situació sanitària mundial i estudiar el seu impacte als Jocs. Aquest debat inclou la possibilitat de posposar els Jocs».

El Comitè estudia tres opcions: posposar els JJOO fins a la tardor, ajornar-los fins a 2021 o fer-ho fins al 2022

Tanmateix, el COI va descartar la cancel·lació de l’esdeveniment esportiu, ja que «no solucionaria cap problema ni ajudaria a ningú. Així, la cancel·lació no està a l’agenda». D’altra banda, el text també va reflectir la situació mundial, ja que, com explicava «d’una banda, s’estan produint millores importants al Japó on la gent acull amb calma la flama olímpica.

Amb algunes mesures de seguretat, es podrien organitzar els Jocs Olímpics a la vegada que es respecta la salut i la seguretat de tots els esportistes». Tanmateix, el text també afirmava que «l’espectacular augment dels casos per coronavirus als diferents països dels diversos continents ha portat al COI a considerar altres escenaris».

Tres escenaris diferents

Segons va avançar l’agència de notícies Reuters, el COI té sobre la taula tres opcions ben clares: posposar els Jocs fins a la tardor, ajornar-los fins a 2021 o fel-ho fins al 2022. Així, tal com explica el mitjà de comunicació, el Comitè sembla que s’inclinaria per la primera opció, ja que els JJOO de Tòquio 1964 es van celebrar a la tardor.

Això no obstant, aquesta decisió suposaria que la cita esportiva coincidís amb el calendari d’esports com futbol, bàsquet o golf. En aquest sentit, Bach va indicar que «s’hauria de modificar i adaptar el calendari de fins a 33 esports olímpics».

Cost econòmic

Pel que fa al cost econòmic de modificar les dates dels Jocs Olímpics, Bach va anunciar en el comunicat que, en cas de produir-se tal canvi, «una sèrie de seus crítiques i necessàries pels Jocs ja no podrien estar disponibles». A més, Bach va apuntar que «la situació, amb milions de nits d’hotels reservades, és extremadament difícil».

Els casos andorrans

D’altra banda, el Principat compta amb només una esportista classificada de manera assegurada pels Jocs Olímpics: la palista Mònica Doria. En el seu cas, continua sense poder entrenar a causa de l’expansió i el consegüent confinament que pateix el país, així que, malgrat dur a terme una rutina d’entrenaments a casa, no pot preparar-se de la manera més adient.

No obstant això, la federació andorrana més afectada per l’expansió del virus és la Federació Andorrana de Natació (FAN) on fins a tres atletes, Bernat Lomero, Mònica Ramírez i Nàdia Tudó, encara necessiten assolir la marca mínima per aconseguir el bitllet cap al país asiàtic.

Per la seva part, el president de la FAN, Joan Clotet, va parlar ahir amb EL PERIÒDIC per assegurar que «creiem que s’haurien de posposar un any més». Sobre el motiu de l’ajornament, Clotet va apuntar que «donaria el temps suficient per recuperar el temps i els entrenaments perduts i tornar a la mateixa posició d’abans».

A continuació, Clotet va dir que «no tots podem entrenar en les mateixes condicions en comparació a altres països que sí que ho poden fer perquè no tenim habilitades les instal·lacions». Amb relació als nedadors implicats, Lomero va confessar que «posposar els Jocs seria la millor decisió perquè arribem en igualtat de condicions tots els esportistes, sigui mesos o un any per recuperar el que hem perdut».

PUBLICITAT
PUBLICITAT