PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La primera víctima mortal per Covid-19, un home de 88 anys

El número de persones contagiades puja a 113

Per Judith Sáez

Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Arxiu ANA

El Covid-19 va sumar una primera víctima mortal: un home de 88 anys, amb altres patologies respiratòries prèvies molt greus «amb molts anys d’evolució», que li haurien impedit superar la patologia. Així ho va afirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tot expressant el seu condol a la família. El responsable polític també va especificar que hi ha 113 malalts, dels quals 38 són del personal sanitari de l’hospital, així com vuit del centre sociosanitari El Cedre també van donar positiu a la prova del coronavirus.

A més, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell compta amb 15 persones hospitalitzades, dues a l’UCI i 12 a planta, les quals segueixen entubades i evolucionant. En aquest sentit, Benazet va clarificar que una d’aquestes persones va ser ingressada abans-d’ahir, després que acudís al centre hospitalari presentant símptomes d’una pneumònia. És un home de 50 anys que ha necessitat intubació amb ventilació mecànica i que també es troba estable. El període d’incubació, segons va afirmar Benazet, és d’aproximadament d’una setmana i alguns professionals també l’acabaran aquest dimarts. El ministre va anunciar que «estem lluitant per tenir tots els dispositius preparats per rebre una major afluència de malalts» i que esperen una disminució de contagis, especialment en professionals sanitaris.

Per altra banda, des del Govern atribueixen aquest augment de casos dels darrers dies a l’inici de l’epidèmia. Benazet va posar com a exemple, els viatgers i un dels sanitaris que van establir contacte amb altres persones. En aquest sentit, també va considerar que ara, les mesures de precaució que s’estan prenent no haurien de comportar més afluència de malalts per coronavirus i que el Govern està assessorat per un equip que mostra voluntat per fer proves al màxim de població possible: «com més ràpid diagnostiquem, més ràpid podrem aplanar la corba». Així, va afirmar que cal seguir actuant per conèixer la situació del país, respecte al nombre de persones infectades, per tal d’evitar més contagis.

Proves i material

A més, Benazet va informar sobre el protocol que ha dissenyat un equip mèdic sota l’assessorament de l’epidemiòleg Oriol Mitjà. Es tracta d’un assaig clínic que es basa en el subministrament d’antiretrovirals i d’hidroxicloroquina, depenent dels casos. Uns productes que també requereixen un tipus de maquinària que el Govern i el SAAS preveuen rebre aquesta setmana, juntament amb els paquets per fer les proves de PCR.

En aquest sentit, Benazet va aclarir que els subministraments de material sanitari estan garantits i que no hi ha restriccions a les duanes. Tanmateix, va admetre que la fluïdesa en la distribució dels productes és més lenta a causa dels controls que s’estan efectuant a les fronteres. Per això, també va informar que les comandes que es fan des del Govern són abundants, per si s’haguessin de repartir arreu.

D’altra banda, el ministre va tornar a insistir que s’ha de garantir l’aforament màxim del 30% als comerços i garantir la distància de seguretat. A més, va anunciar que la venda a domicili es limita a productes de primera necessitat i recomana evitar «la contaminació encreuada» que es podria originar a través dels diners, va recomanar l’ús de la targeta o el mòbil. El ministre també va alertar que existeixen «serveis d’inspecció que vigilen que les mesures obligatòries es compleixin, tot i que hi ha un elevat grau de responsabilitat de tots els establiments».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT