PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot anuncia una injecció de 200 milions d'euros per a empreses i famílies

L'Executiu assumirà, entre altres, la quota dels autònoms, els sous dels pares que han deixat de treballar per cuidar els fills i aplicarà rebaixes d'impostos i de lloguers per a empreses

Per Enric Revuelta

| SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest vespre un nou paquet de mesures urgents per fer front a les conseqüències econòmiques i socials derivada de la crisi del Covid-19. En un discurs emès per RTVA, el líder de l’Executiu ha explicat que es farà una injecció de 200 milions d’euros -en els quals s’hi inclouen els 60 milions anunciats aquesta setmana- que es destinaran a pagar, entre d’altres, la part les cotitzacions patronals de les empreses que han hagut de cessar per decret o que han hagut de reduir la jornada. 

El Govern també assumirà la quota dels autònoms que han hagut de deixar de treballar. L'Executiu també assumirà la despesa que representa la baixa per accident de treball a totes les persones infectades per Covid-19 o confinades per sospita de contagi; una baixa que en el cas del personal sanitari i de les persones que es veuen obligades a continuar treballant aquests dies cobrirà el 100% del salari.

Espot també ha anunciat que l'Executiu establirà una rebaixa d'almenys el 50% de l’impost de societats i de l’IRPF vinculats a activitats econòmiques i que pagarà el sou a les mares o els pares que no poden treballar perquè han de tenir cura dels seus fills.

Tot això forma part de la llei òmnibus, que aprovarà l’Executiu d’urgència. El projecte de llei també contempla que els amos d’un negoci que han hagut de tancar per decret no paguin el lloguer del seu establiment i en el cas d’aquells que estan de guàrdia, n’hauran de pagar només el 20%. La resta, tindran una rebaixa del 50%. En aquest sentit, alguns propietaris ja s’havien avançat aquesta setmana a l’anunci del Govern i havien ofert rebaixes en el cas dels lloguers. També s'habilitaran ajudes públiques per a aquells petits propietaris que tenen com a ingressos bàsics les rendes del lloguer i que ara deixaran de cobrar parcialment o en la seva totalitat.

El programa per injectar liquiditat des del sector públic es complementarà amb rebaixes i exoneracions significatives de les tarifes per a empreses d’Andorra Telecom, FEDA i la resta de distribuïdores elèctriques del país.

Més controls als supermercats

D’altra banda, Xavier Espot també ha anunciat que s’intensificaran els controls de la Policia i dels agents de circulació als supermercats per evitar massificacions de persones i que la Policia augmentarà els controls a les carreteres per tal de recomanar als conductors que no realitzin desplaçaments innecessaris. De moment, es descarta sancionar en cas de desplaçaments injustificats.

El cap de Govern també ha anunciat que la llei que preveu decretar els estats d’alarma o d’emergència, que preveuen restriccions de les llibertats en situacions d’excepcionalitat, s’aprovaran dilluns al Consell General.

"Posarem tots els mitjans a l'abast"

Espot ha recordat que la crisi pel coronavirus té un impacte sanitari i també econòmic. “Sense economia i teixit viu no hi ha benestar social”, ha dit el cap de Govern, que ha afegit que la situació “ha vingut a certificar la fi de les certeses absolutes”. En aquest sentit, el líder de l’Executiu ha dit que és “difícil saber què passarà en setmanes o en mesos vista” i que “l’evolució de la crisi és incerta i encara ho és més la crisi social i econòmica que se’n derivarà”. 

“No sabem a què ens haurem d’enfrontar, però posarem tots els mitjans a l’abast i si resulten insuficients, en farem més”, ha assegurat Espot, que ha afirmat que si cal injectar més diners per a mesures socials i econòmiques es farà. “Encara que la capacitat del Govern és molt limitada, trobarem [els diners] per garantir la seguretat i la salut de tothom, per mantenir viu el teixit empresarial i per salvaguardar els llocs de treball”, ha dit el cap de Govern, que finalment ha afegit que “allà on no arriba la certesa, hi arriba la voluntat”.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT