PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un Consell General sota mínims aprovarà la llei òmnibus

Està previst votar el text demà o dilluns amb 14 consellers

Per El Periòdic

| Maricel Blanch

Un total de 14 consellers generals. Ni més ni menys que la meitat dels diputats de l’hemicicle per votar la llei òmnibus diumenge o dilluns, que entre altres mesures preveu atorgar diferents línies de crèdit a les empreses per un valor almenys de 60 milions d’euros.  «La voluntat del Govern és entrar aquesta llei demà [avui per al lector] a tràmit parlamentari. Els comentaris que us puc fer és que la sanció del Govern hi ha una bona predisposició d’intentar consensuar una llei tan important com aquesta associada a l’emergència que avui ens ocupa. Seria un bon senyal per a la ciutadania que obtingués el consens de l’arc parlamentari», va explicar ahir el ministre de Finances i Portaveu del Govern, Eric Jover, durant la roda de premsa. Es preveu, entre altres mesures, que les empreses paguin entre un 20 i un 40% respecte al preu que paguen actualment.

La previsió és que hi assisteixin sis consellers generals del grup parlamentari demòcrata, tres del Partit Socialdemòcrata, dos de Liberals, dos de terceravia i un de Ciutadans Compromesos. Malgrat la reducció del nombre de representants, la tria s’ha fet de manera proporcional al nombre d’escons que tenen les diferents formacions dins de l’arc parlamentari. Per tant, la imatge serà semblant respecte a la que es va donar fa uns dies al Congrés dels Diputats, a Madrid, durant el debat per decretar l’estat d’alarma a Espanya.

 L’aprovació del text legislatiu hauria de comptar amb el suport de l’oposició, atesa la delicada situació econòmica per la qual afronten moltes empreses i també les arques públiques de l’estat. En canvi, la llei per decretar l’estat d’alarma podria trigar uns quants dies més en ser aprovada.

La llei que preveu salvar el teixit empresarial, tal com esperen des de la CEA o la Cambra de Comerç, serà entrada per extrema urgència. Jover ja va explicar amb anterioritat que aquest procediment «habilita un procés molt més ràpid» del Consell General i permet que «entri a tràmit parlamentari» abans. També que «fins que la llei està votada tan sols passen 48 hores» i que entraria en vigor en el mateix moment que fos signada per un dels coprínceps. 

En contacte amb l'oposició

Per altra banda, l’Executiu va confirmar que el desenvolupament d’aquesta llei de mesures urgents s’està fent en contacte també de la resta de grups parlamentaris. Així com, la llei qualificada d’estats d’alarma i emergència, també gairebé finalitzada, i la qual esperen no haver d’instaurar.

Aquest bloc de mesures legislatives que s’estan treballant des de l’Administració pretenen dotar a les empreses i comerços de tots els mecanismes necessaris perquè puguin dotar als seus treballadors i garantir els salaris. També, per eliminar la incertesa i preocupació de possibles acomiadaments per part dels treballadors. De fet, el ministre Jover va anunciar que l’Executiu els vol mantenir: «ells són la piràmide de l’economia i alhora la part més feble».

PUBLICITAT
PUBLICITAT