PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Medi Ambient registra una caiguda de la contaminació

Les limitacions en la mobilitat provoquen una disminució de l’índex del 70%

Per El Periòdic

| MARICEL BLANCH

Segurament és molt difícil trobar alguna cosa bona que hagi comportat la paralització de les activitats que actualment està vivint el país com a conseqüència del coronavirus, però sens dubte una d’elles que es pot constatar és que hi ha una major qualitat de l’aire, tal com es pot deduir de l’anàlisi de les dades recollides pel departament de Medi Ambient. Els nivells de contaminació són habitualment molt elevats, sobretot a les parròquies centrals, tot i que en general no se superen els límits permesos. En els últims dies, però, l’índex ha experimentat una davallada important a causa de la reducció de la mobilitat.

Així ho posen de manifest els valors de diòxid de nitrogen (NO2) que han estat recollits a l’estació fixa situada a la parròquia d’Escaldes-Engordany, on es pot obtenir informació representativa de quina és la situació relativa a la vall central pel que respecta a aquesta matèria. El NO2, juntament al NO –òxid nitrós– són coneguts com NOx i són considerats dos dels principals contaminants en les ciutats. El diòxid de nitrogen prové en la seva major part de l’oxidació del NO i prové sobretot de les emissions dels automòbils. 

Segons les dades facilitades pel Govern, s’ha passat de valors d’aquest compost químic format per nitrogen i oxigen que se situaven al voltant de 35 ug/m3 abans de divendres passat, abans per tant que comencés l’aïllament de les persones en el seu domicili, a un valor de 11,4 ug/m3 el dimecres passat, un fet que representa una disminució de prop del 70%, segons les últimes xifres de què es disposava ahir. Tal com posen de manifest des de l’Executiu, el diòxid de nitrogen és un dels principals indicadors de la pol·lució urbana i particularment de la contaminació causada per la circulació dels vehicles. En aquest sentit, la mitjana anual de diòxid de nitrogen és de 31,8 ug/m3. «Es compleix, per tant, el valor guia anual de 40 ug/m3 establert», segons recalquen de l’Executiu.

La tendència a la disminució d’aquest component químic a l’aire pot anar més a la baixa durant els propers dies si es redueix més el trànsit de vehicles, com se suposa que pot passar, i se situaria per sota de 10 ug/m3, cosa que ja es va produir, per exemple, entre dissabte i diumenge passat. Per contra es va superar el valor de 40 ug/m3 dimecres de la setmana passada, dada que contrasta amb la de 11,4 ug/m3 d’aquest darrer dimecres.  

Els nivells de la contaminació de l’aire a Andorra han davallat considerablement en el últims anys fins a estabilitzar-se en uns nivells positius, segons s’ha remarcat sempre des del Govern. Un estudi de l’Observatori de la Sostenibilitat (OBSA) reflectia que el principal factor d’aquesta contaminació és el trànsit. El nitrogen és el principal indicador de la pol·lució que causa la circulació, però segons les darreres dades donades a conèixer, les corresponents al 2018, la concentració mitjana és de 32 ug/m3, per sota del valor límit de 40 ug/m3.  En aquest sentit, queda clar que el nivell actual de nitrogen a l’aire és un dels pocs aspectes positius que està comportant l’aturada decretada pel Govern per lluitar contra la pandèmia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT