PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia farà controls aleatoris però per ara descarta multar

Es realitzaran tot el dia en diferents punts de la xarxa viària

Per Victoria Gómez Pérez, Enric Revuelta

| Maricel Blanch

Per evitar al màxim la circulació de vehicles i reduir les possibilitats de transmetre el contagi per Covid-19, la Policia farà controls aleatoris durant tot el dia en diferents punts del Principat per recomanar els conductors que no circulin si no és estrictament necessari. Així ho van confirmar ahir fonts policials, que van explicar que de moment no es multarà, tot i que no descarten que això pugui passar en un futur proper si s’aproven mesures més restrictives. Durant el dia d’ahir alguns conductors es van trobar amb diferents punts de controls, com ara a les rotondes de la capital que dona accés a la Comella, a la d’Escaldes que permet arribar fins a Engolasters o a la d’entrada a Encamp.

Els controls es fan durant les 24 hores i en diferents punts de la xarxa viària. La Policia també ha desplegat un dispositiu perquè agents vigilin zones de sospita en cas d’afluència de molta gent, com podria ser a prop dels supermercats o fins i tot de l’hospital. Des del cos expliquen que de moment es limiten a fer recomanacions, però amb la vista posada a aplicar sancions en un futur proper. «Pressuposem que d’ara endavant les mesures no aniran a menys sinó que aniran a més», expliquen des del cos, que alhora comenten que s’estan preparant un conjunt de mesures amb el Govern per tal que els ciutadans compleixin les mesures de confinament als seus domicilis. 
De moment, tampoc demanen cap justificant als ciutadans que circulen amb els seus vehicles, atès que les directius donades pel Govern sí que permeten circular per la xarxa viària, tot i que no és recomanable.

En aquest sentit, recorden que «hem de respectar els drets i llibertats de les persones i les lleis» i que només requeriran justificants si l’Executiu ho ordena. «El protocol de funcionament va lligat a les mesures que el Govern va adoptant. Conformem una peça més de tot l’organigrama i estem sempre a l’expectativa de noves indicacions», asseguren les mateixes fonts. 

Canvis al cos

De fet, la Policia, com la resta de col·lectius i ciutadans, ha aplicat un dispositiu sanitari per evitar al màxim l’exposició a un possible contagi dels agents. S’ha fet una divisió dels efectius per tal que no tots coincideixin entre ells. Des del passat 3 de març, ja van establir un primer protocol per actuar en casos d’actuacions i de possible detencions, atès que els integrants de la plantilla estan exposats a un contacte elevat en  determinades situacions. Després, el cos ha activat més protocols que estableixen, entre altres punts, les campanyes d’infomració als ciutadans perquè es quedin a casa i després per reforçar zones de seguretat sensibles.

A més, tots els membres del cos han d’estar operatius durantaquests dies, tenen prohibit sortir d’Andorra i han d’estar localitzables en qualsevol moment. S’ha recomanat als agents que evitin fer vida social per minimitzar el risc de possibles contagis per coronavirus i s’ha fet una redistribució dels grups de treball per tal que si un s’infecta, un altre col·lectiu pugui reemplaçar-los sense que hagi estat en contacte amb ells. Policies d’alguns departaments s’han reubicat per reforçar les patrulles i les actuacions vers la ciutadania. També s’han establert protocols d’actuació a la seu de la Policia. S’ha reservat una sala per confinar agents o denunciants infectats i un altre espai per detinguts que donin positiu. Aquestes zones serveixen per aïllar-los fins que els serveis mèdics arribin i facin les actuacions sanitàries corresponents. 

Menys mobilitat interna

Pel que fa a la mobilitat interna, el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, va anunciar que s’ha reduït un 78%, i un 96% i un 83% a les fronteres hispanoandorrana i francoandorrana, respectivament. En aquest sentit, el ministre ho va atribuir a les mesures preses en els països veïns i a la «coresponsabilitat» social. «M’agradaria que no ens relaxéssim i continuéssim quedant-nos a casa, no és un període vacacional i hem de reduir al màxim la nostra mobilitat», va insistir.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT