PUBLICITAT

Benazet dona a entendre que l’aïllament domiciliari s’allargarà

El ministre de Salut apunta que el pic de malalts es podria registrar d’aquí a una setmana

Per El Periòdic

El pic amb el major nombre de casos d’infectats per coronavirus es podria registrar d’aquí a set dies, tot i que dependrà també del seguiment que faci la població de les mesures decretades per lluitar contra l’epidèmia, motiu pel qual no es descarta que es pugui allargar encara més aquest període de temps. Aquesta és la previsió que va anunciar ahir ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va manifestar que «hem d’estar preparats per a un augment dels casos i tenir en marxa tots els recursos del SAAS» i es va referir de nou en la necessitat de seguir estrictament totes les mesures preses i, en especial, amb el confinament al domicili. «Si complim amb les accions aprovades el pic es pot aplanar i es pot donar l’assistència deguda als pacients, mentre que sense aquestes mesures ja estaríem amb estrès a l’UCI», va subratllar el ministre.

«L’estratègia és quedar-nos a casa, ja que ens hi estem jugant la pell», va insistir Martínez Benazet, que no va descartar tampoc que pugui haver més d’un pic si hi ha una relaxació de la ciutadania amb relació a les recomanacions que s’han de seguir.«Ningú es creu que en 15 dies això estigui solucionat», va manifestar el titular de Salut. Així ho va dir Martínez Benazet quan se li va preguntar quants dies es podria allargar encara l’aïllament de les persones en el seu domicili i, per tant, l’aturada econòmica. I és que malgrat que de l’anàlisi de les dades epidemiològiques es dedueixi que el pic de casos es pot registrar d’aquí a una setmana  «també hem d’estar preparats per si el pic és en tres o quatre dies».  Per al ministre de Salut, les decisions s’han de prendre dia a dia, segons evolució de l’epidèmia. «Cada dia hi ha un escenari diferent com els ha passat a tots els països», va dir. «Segurament haurem de seguir amb les mesures durant diverses setmanes més, per això no podem dir que d’aquí a 15 dies això s’ha acabat», va emfatitzar. 

«La millor arma terapèutica que tenim és no transmetre el virus i, per tant, és quedar-nos a casa. Això és una cosa en què potser en ens hem avançat i que ens ajudarà, tot i que no ens treu la preocupació», va ressaltar el ministre. Per això va reiterar que «el tractament més eficaç d’aquesta epidèmia és que no la deixem viatjar i per això no hem de baixar la guàrdia, sinó al contrari, hem d’anar augmentant la gent que es quedi a casa».

En aquests moments hi ha 25 llits a l’hospital que es poden utilitzar per atendre els pacients afectats per aquest virus, però es podrien incrementar fins a un centenar aproximadament en cas de ser necessari i fins i tot es preveu habilitar després un hotel si fa falta, com s’ha fet per exemple a Espanya. Pel que fa a l’UCI, hi ha 8 llits equipats, però es podria complementar amb 6 més a l’àrea de reanimació «i tindríem capacitat de fer ventilació mecànica fins a 20 persones alhora», va explicar Martínez Benazet. 

El ministre de Salut, que continua compareixent des de casa en estar confinat, va indicar que l’atenció als pacients es preveu en tres nivells diferents. Així, quan només presentin símptomes lleus romandran als seu domicilis i seran atesos pels metges de capçalera. En el cas dels malalts amb febre alta i sensació d’ofec, podran rebre en breu atenció a l’entrada de l’hospital, a la zona de l’antic tanatori, on hi ha professionals sanitaris, entre ells metges pneumòlegs que avaluaran la situació de cada pacient. 

Els positius es mantenen a 74 però la xifra pot pujar

El nombre d’infectats continuava sent ahir el mateix del dia anterior, 74 més una persona que ja està curada, perquè encara al matí no havien arribat nous resultats. Durant la roda de premsa del vespre tampoc es van actualitzar les dades d’afectats per coronavirus perquè l’Executiu no va rebre noves xifres, tot i que el nou mecanisme del Govern per transmetre-les en un principi al migdia i només a la tarda en cas d’una evolució de dades significativa va generar controvèrsia. 

La seixantena d’aquests pacients estaven en el seu domicili, entre ells 24 professionals sanitaris, mentre que hi havia 20 ingressats a l’hospital, dels quals 12 estaven en planta i 2 a la UCI en estat greu, un home d’uns 50 anys amb pneumònia i un de més 80. Pel que fa al Cedre hi havia 11 persones amb sospita de tenir el virus i als quals se’ls ha fet les proves, i 2 casos confirmats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT