PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Proves de Covid-19 des del cotxe

Salut espera que aquesta mesura permeti no col·lapsar les instal·lacions de l’hospital

Per Victoria Gómez Pérez

Sospitosos de tenir el virus se sotmetien a un test ràpid, ahir.
Sospitosos de tenir el virus se sotmetien a un test ràpid, ahir. | Twitter / SAAS

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir un nou circuit exterior per a persones amb símptomes lleus de Covid-19. Al costat de l’hospital s’ha habilitat una zona perquè els pacients que ja tenien les anàlisis programades es facin la prova de PCR (Reacció en Cadena de la Polimerassa) sense baixar del vehicle amb l’objectiu de no col·lapsar el centre. Tal com s’ha informat en anteriors ocasions, es tracta d’un procediment molt senzill, ja que simplement calen uns bastonets i sèrum fisiològic per extreure dues mostres de les orelles i els orificis nasals. El professional sanitari que realitza les proves, malgrat trobar-se al carrer, va degudament equipat i un cop obté l’ADN l’envia als laboratoris especialitzats que col·laboren amb Andorra a Barcelona, Madrid i Tolosa. Benazet ja va avançar fa uns dies que a finals de mes, l’hospital rebrà l’equip mèdic necessari per poder realitzar aquestes mateixes analítiques i, per tant, obtenir els resultats amb una major celeritat.

 

Arriben les mascaretes

Benazet també va comunicar dijous que, a causa de la reducció de la mobilitat als països veïns, s’estava pendent de l’arribada de diferent material de protecció, com mascaretes, provinent d’Espanya i París que hauria quedat bloquejat. Ahir, però, el ministre Portaveu, Eric Jover, va informar que en les últimes hores s’ha inclòs una excepció en un reglament europeu que «permet la mobilitat d’aquests productes pel territori andorrà» i que va poder arribar material com ara gels desinfectants o guants per fer front a la crisi sanitària. Dilluns està previst que arribin 220.000 mascaretes. Precisament, davant l’alarma generada per la manca d’aquestes últimes, el titular de Salut va explicar que, en coordinació amb el conseller socialdemòcrata Roger Padreny, s’ha posat en marxa una xarxa de modistes, proveïdors de teles i repartidors que en fabrica voluntàriament. En aquest sentit, el ministre Portaveu, va recomanar no fer-les a casa, ja que no són homologables i podria causar una «falsa sensació de seguretat» al seu portador.

 

Més sancions

Jover també va assenyalar que durant el dia d’ahir es van obrir nous expedients sancionadors a quatre empreses: dues, decretades per la Policia, per no haver cessat la seva activitat econòmica, i dues més, pels inspectors de comerç, per haver estipulat un preu abusiu en els desinfectats de mans -molt sol·licitats aquests dies-, i per haver ofert promocions de productes que no són de primera necessitat. Cal recordar que l’aixecament d’actes com aquestes poden comportar sancions econòmiques de fins a 22.000 euros.

 

Afers Socials

En un altre ordre de coses, des de l’Executiu es va recordar que els principals ser- veis d’Afers Socials continuen ac- tius. Així, els pares i mares que tin- guin dubtes sobre la custòdia dels seus fills durant aquests dies poden consultar-los amb el ministeri, ai- xí com les persones amb trastorns psicològics que no puguin complir amb el confinament. Pel que fa a les víctimes de violència de gènere, po- den trucar al 181, disponible les 24 hores, i totes aquelles dones que tin- guin dubtes sobre la salut sexuali- tat i reproductiva, al 191 que man- té els seus horaris d’atenció al pú- blic habituals. Finalment, el 188, el número de consultes sobre el coro- navirus, en les darreres 24 hores va atendre 900 trucades i des de la se- va posada en servei ja ha superat les 7.500, va apuntar Jover.

PUBLICITAT
PUBLICITAT