PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Esportistes professionals demanen un permís per entrenar a l’aire lliure

El Govern refusa donar una l’autorització especial als ciclistes residents del Principat per exercitar-se fora de casa

Per Miquel López-Egea, Albert Ortega

José Joaquín Rojas i Aleix Espargaró durant una sortida per les carreteres del Principat, el desembre.
José Joaquín Rojas i Aleix Espargaró durant una sortida per les carreteres del Principat, el desembre. | Aleix Espargaró

La reclusió originada per l’expansió del coronavirus al Principat ha obligat a alguns esportistes nacionals i residents a aturar la seva activitat professional en mig de la temporada o a les portes dels Jocs Olímpics, el que ha generat queixes i malestar entre el col·lectiu. En aquesta línia, una de les esportistes més afectades per l’aparició del virus és la palista tricolor Mònica Doria.

La primera representant a obtenir plaça olímpica va explicar a EL PERIÒDIC que «no està a les meves mans donar el consentiment als esportistes olímpics per entrenar a l’aire lliure, però considero que si els Jocs Olímpics mantenen la seva data inicial, ens haurien de donar un permís especial per entrenar». A continuació, la gran esperança andorrana de medalla a Tòquio va assegurar que «sense entrenar en aigües braves no em puc preparar com caldria».

A més a més, Doria va apuntar que «sé que no és la prioritat i hem de restar a l’espera del que digui el Comitè Olímpic Internacional, però m’agradaria sortir al riu encara que fos jo sola per mantenir el contacte amb l’aigua o utilitzar les instal·lacions del Segre».

Pel que fa al seu període de preparació, la palista va revelar que «tinc un petit gimnàs a casa i puc anar fent exercicis al jardí, però no he pogut anar a córrer ni remar. De fet, ens han cancel·lat ja dues etapes d’entrenaments, un al març i l’altre a l’abril, i ens hem d’adaptar amb el que tenim virtualment».

Negativa als ciclistes

D’altra banda, els ciclistes professionals i semiprofessionals del país tampoc poden sortir a exercitar-se a l’aire lliure. El col·lectiu va sol·licitar al Govern per carta fa uns dies l’autorització per entrenar-se fora de casa, però va rebre la negativa de l’Executiu, qui va desaconsellar l’activitat.

Així, l’integrant de l’equip Movistar, José Joaquín Rojas, va apuntar a EL PERIÒDIC que «la carta explicava que la nostra feina és anar amb bicicleta i que no és una afició. A més, demanàvem que, si ens ho permetien, nosaltres prendríem totes les mesures i precaucions necessàries».

En aquest sentit, el ciclista va indicar que «veuria bé un permís per als esportistes professionals». Seguidament, Rojas va afirmar que «tenim l’antecedent del que està passant a Itàlia. El país ha estat afectat pel coronavirus i la situació és més complicada, però allà existeix un permís per a tots els esportistes professionals que exerceixen el seu treball».

El cas italià

Segons va apuntar el ciclista professional, «allà practiquen el seu esport mantenint una distància de seguretat individualment i s’exerciten durant tres hores com a màxim». Tanmateix, Rojas va declarar que «no es poden aturar ni apropar-se a ningú a menys de dos metres».

L’esportista també va posar èmfasi en la situació desigual que viuen, ja que «volem que se solucioni el problema que tenim, però el fet d’haver-hi països que han aturat la seva activitat totalment i altres no...hauríem d’estar tots confinats a casa, partir de zero i estar en les mateixes condicions».

Pel que fa a l’opinió del gremi ciclista de residents, Rojas va manifestar que «tots nosaltres vam decidir no sortir en bicicleta perquè volem ser com tot el món i no crear un estat d’alarma. Hem de seguir a casa perquè no hi hagi més contagis». Per últim, el membre de Movistar va dir que «al final, és el que marca la societat. Estem en un país al qual estem molt agraïts».

La versió de l’Executiu

Sobre la resposta del Govern, el ministre Portaveu, Eric Jover, va revelar ahir a la roda de premsa per explicar les novetats al voltant del coronavirus que «sé que els esportistes estan en contacte amb Esports, però hem de ser conscients de la situació en la qual ens trobem».

Així, Jover va apuntar que «en la mesura del possible, el Govern atendrà les demandes dels diferents col·lectius però estem en una situació d’emergència sanitària». Finalment, va declarar que «tots els ciutadans del país estan patint les dificultats de l’aïllament per aquesta disminució de la mobilitat que tenim». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT