PUBLICITAT

El Govern no preveu decretar l’estat d’alarma o d’emergència

Tot i la reducció de la mobilitat interna, Jover diu que «cal fer més»

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir.
El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir. | SFGA / CEsteve

El ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir que el projecte de llei qualificada per declarar els estats d’alarma i d’emergència serà properament lliurat al Consell General perquè tots els grups parlamentaris donin el seu vistiplau. Jover va destacar la importància de diferenciar ambdós conceptes, ja que mentre que «l’estat d’alarma s’activa en una situació de catàstrofe natural, com l’emergència sanitària que estem vivint actualment, el d’emergència, va un pas molt més enllà i és per quan es produeix una interrupció del funcionament normal de la convivència democràtica». L’objectiu en qualsevol cas és dotar el Govern de més eines per fer front a una situació d’excepcionalitat i «poder tornar a la normalitat el més aviat possible». 

Així doncs, la nova llei desenvoluparà l’article 42 de la Constitució que fins ara no contemplava explícitament un apartat d’aquestes característiques, malgrat que sí que és una opció legislativa en la totalitat dels països de l’entorn.

 

Disminueix la mobilitat

L’estat d’alarma, va informar el portaveu, permetria també, si fos necessari, requisar béns, prohibir la circulació de persones, vehicles i mercaderies o limitar el consum d’articles primera necessitat. Tot i això, el Govern no preveu engegar immediatament cap dels dos estats, ja que la gent ha seguit les recomanacions establides per l’Executiu i la situació es manté sota control. Ara bé, va alertar que si «en base a les nostres prohibicions veiem que no són suficients i, independentment de l’activitat econòmica, hi ha una alta mobilitat al país, es podran aplicar mesures més dràstiques i tindrem una eina més per lluitar contra el contagi d’aquesta malaltia».

Preguntat per si els recursos de la Policia andorrana serien prou en cas que s’allargués el confinament i aquest no fos acatat per la població, el ministre es va «mostrar totalment convençut que sí» i va descartar demanar ajuda a les forces de seguretat veïnes. 

Així mateix, Jover va anunciar que la mobilitat interna en comparació amb el mateix dia de l’any passat ha disminuït un 78%, mentre que a la frontera espanyola s’ha reduït un 93% i a la francesa un 90%. «Atribuïm aquesta reducció a les nostres mesures i a les imposades pels Estats veïns, però encara s’han de reduir més», va etzibar Jover. L’afluència al transport públic per la seva banda també ha baixat entre el 80 i el 92% en totes les línies que recorren el país.

 

Cessament del decret

Amb relació a la prohibició de vendre d’alcohol i tabac i derivats als turistes, Jover va anunciar que, tenint en compte les limitacions imposades als ciutadans tant de França com d’Espanya, el Govern va decidir cessar el decret, de manera que pels nacionals i residents ja no és obligatori presentar el número de cens a l’hora de comprar aquests productes. Cal recordar que la mesura es va prendre el mateix dia en què una gran afluència de cotxes gals va creuar la frontera del Pas de la Casa per fer les seves compres habituals. L’arribada d’aquests vehicles va ser gravada per duaners que, irònicament, demanaven «una mica de consciència», en referència evident a la facilitat amb què es propaga el Covid-19. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT