PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El tancament de fronteres dificulta l’arribada de productes sanitaris

El Govern alerta del perill de crear mascaretes casolanes

Per Victoria Gómez Pérez

Una dona pel carrer amb mascareta.
Una dona pel carrer amb mascareta. | Maricel Blanch

Les estrictes mesures de mobilitat que estan aplicant els països veïns, i que inclouen el tancament de les fronteres terrestres, estan complicant l’arribada de productes sanitaris al Principat. Un fet que preocupa especialment al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui ahir va reconèixer que «estem tenint algunes dificultats» per aconseguir aquesta mercaderia i per aquest motiu tots els ministeris han reforçat les relacions amb els seus homòlegs amb la voluntat d’evitar un bloqueig de productes de primera necessitat, com materials de protecció, tant pels professionals com pels pacients positius de Covid-19.

Concretament Benazet es va referir a 170.000 mascaretes quirúrgiques procedents via París i 50.000 tipus FPP2 que actualment es trobarien bloquejades a Espanya. En aquest sentit, el ministre va explicar que malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) només recomana les mascaretes FPP2, les quirúrgiques poden fer la mateixa funció, ja que és «pràcticament impossible» infectar-se dins un quiròfan. Tot i això, i en un acte de previsió, el ministeri va recaptar totes les mascaretes d’aquests tipus a la venda en les farmàcies del país i va acceptar les proteccions que han posat a la seva disposició diferents professionals sanitaris que actualment no estan treballant.

 

Mascaretes casolanes

El ministre Portaveu, Eric Jover, va alertar del perill que pot suposar una iniciativa ciutadana que en les últimes hores ha pres força i que té per objectiu crear mascaretes casolanes. «Tot i ser lloable és important no produir aquest tipus de proteccions perquè no són homologables i l’únic que poden generar és una falsa seguretat al seu portador perquè en cap cas evitarà un contagi», va assenyalar el ministre.

 

Falten medicaments

Amb referència als medicaments, sobretot els recomanats per tractar el coronavirus, el titular de Salut va assegurar que Andorra té reserves, però aviat «en necessitarem més». L’arribada d’aquests fàrmacs és clau perquè juntament amb l’expert català Oriol Mitjà s’està dissenyant un tractament preventiu als contactes que s’instaurarà pròximament en metges i infermers, per ser ells els principals afectats de la pandèmia. «L’aspecte que em preocupa més de tot plegat és la caiguda dels professionals de la Salut», va admetre Benazet, una caiguda lliure que s’està reproduint en tots els països focus del Covid-19, com Espanya, on ja s’han infectat 455 membres del personal sanitari. De fet, l’Estat veí del sud justament ahir va anunciar la mort de la primera infermera per coronavirus: es tracta d’una de 52 anys que treballava a Osakidetza (País Basc) i que va morir després d’una setmana hospitalitzada.

 

Aplicació web

El ministre de Salut també va informar que des del Govern s’està treballant amb Actua Tech en una aplicació web similar a la impulsada per la Generalitat de Catalunya per fer el control epidemiològic de la malaltia. Benazet, però, no va desvelar-ne més detalls perquè encara s’està adaptant «a la realitat andorrana». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT