PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern avisa les empreses que facin acomiadaments de personal

Eric Jover afirma que les companyies seran penalitzades a l’hora de rebre ajuts econòmics

Per El Periòdic

| SFGA/CEsteve

Les empreses que acomiadin treballadors no tindran dret a beneficiar-se d’algunes de les ajudes contingudes a la llei òmnibus que el Govern està elaborant en col·laboració amb els grups parlamentaris i que es pretén que sigui el màxim de consensuada possible. Així de clar i contundent va ser ahir el ministre portaveu del Govern, Eric Jover, durant la seva compareixença del vespre per donar compte de l’evolució de la crisi originada pel Covid-19. L’avís llençat per l’Executiu obeeix al fet que ha tingut coneixement que algunes empreses privades, quan encara han passat molt pocs dies de tancament, ja estarien portant a terme en aquesta moments plans per acomiadar els seus empleats.

Davant d’aquest fet, va reiterar la crida a la coresponsabilitat que l’Executiu ha vingut preconitzant durant els últims dies perquè les empreses facin un esforç i mantinguin els seus treballadors –i les seves retribucions–, «perquè són la base de la nostra piràmide econòmica i la baula més feble de la cadena de la societat andorrana». Per al Govern, «és evident que les empreses no poden aguantar aquesta responsabilitat totes soles, raó per la qual s’està acabant d’ultimar amb els grups parlamentaris un pla de xoc econòmic ambiciós». 

«No es poden aprofitar»

En aquest sentit, Jover va advertir que «les empreses que acomiadin abans que es desenvolupi aquest programa d’ajut econòmic, no podran acollir-se en la totalitat del seu abast a aquestes mesures econòmiques», cosa que segons va dir suposarà «un càstig notori». «Nosaltres els ajudarem, però ells no poden aprofitar aquests pocs dies que portem de tancament per començar a fer acomiadaments», va recalcar. 

Pel que fa al contingut concret de la llei òmnibus, que es vol aprovar pel tràmit d’urgència, Jover no va voler donar encara detalls. Així, no va aclarir, per exemple, si la reducció dels lloguers dels locals comercials podria ser del 50% per a totes aquelles activitats que hagin estat totalment paralitzades o del 25% en el cas d’aquelles que no s’hagin aturat del tot.   «Continuem treballant en tota una sèrie d’eixos i val més no concretar algunes d’aquestes mesures amb l’objectiu justament d’arribar a un consens amb la resta de forces polítiques», va dir. 

La situació dels temporers

També amb relació a l’àmbit econòmic i laboral, el ministre portaveu es va referir de nou ahir als temporers que s’han quedat atrapats al país per la crisi del coronavirus. Jover no va aclarir massa, però, sobre com es pensa facilitar la seva situació perquè puguin tornar als seus països d’origen el més aviat possible. Així, una vegada més, va manifestar que «el Govern estarà al costat d’aquestes persones», que «anirem donant solucions» i que «estem analitzant cas per cas perquè puguin retornar al seus països». De totes formes, sembla que la solució per a aquestes persones podria arribar aviat, ja que el ministre va anunciar que està previst que avui mateix es doni a conèixer un protocol que s’ha elaborat al respecte per ajudar tant els temporers com altres persones de fora que també estan al país i que tenen dificultats per abandonar-lo. 

Alguns actes, en l'aire

D’altra banda, el ministre portaveu va informar que s’han fet dues inspeccions a dos negocis que poden acabar en sancions per no respectar el contingut del decret del Govern sobre l’aturada de l’activitat econòmica. Un d’ells, en lloc d’estar de guàrdia funcionava amb plena obertura, mentre que l’altre venia productes sanitaris amb un suposat marge abusiu. En aquests moments ja hi ha en marxa un total de quinze expedients que s’estan tramitant i l’Executiu va voler deixar de nou clar que serà «rigorós» perquè es compleixi tot el que està estipulat al decret.

Preguntat sobre si finalment es podrien anul·lar tant les funcions del Cirque du Soleil com de la Cimera Iberoamericana, Jover va indicar que per ara no, tot i que tampoc ho va descartar. I és que, segons va afirmar, caldrà  «tenir elements de reactivació econòmica», com evidentment suposen per a Andorra aquests dos grans esdeveniments, quan es posi fi a l’emergència sanitària que avui viu el país. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT