PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern garanteix la repatriació i elabora un protocol per a la sortida de temporers

Jover assegura que ja hi ha un «pla de retorn» per a una noia atrapada al Senegal

Per Victoria Gómez Pérez

L’Aeroport del Prat totalment buit.
L’Aeroport del Prat totalment buit. | Mayka Navarro.

El ministre Portaveu, Eric Jover, va tornar a insistir ahir al vespre que la repatriació de qualsevol nacional o resident està garantida. Tot i no poder xifrar el nombre de persones exactes que en aquests moments estarien pendents de tornar al Principat, Jover va recordar que el telèfon d’Emergències Consulars, (+376 324292), està al seu servei i des del Govern es farà tot el possible «perquè puguin tornar a casa» de la manera més segura i sense incidències. «Hem vist que la mobilitat per transport aeri comença a ser limitada. Si algú té una dificultat, que es posi en contacte i l’ajudarem a planificar el retorn», va afirmar el ministre.

Precisament ahir, una noia andorrana que actualment es troba en un voluntariat al Senegal com a infermera va penjar un vídeo a les xarxes socials en el qual denunciava haver-se «quedat tirada» en el país africà. Segons va explicar, tant ella com una companya catalana professora, van demanar ajuda al consolat espanyol, després que el president de la seva ONG els recomanés tornar a Andorra i a Espanya, respectivament. El motiu: «que si el Covid-19 arriba al Senegal, no hi ha els elements necessaris per tractar-lo». La resposta que van rebre va ser que havien d’esperar-se com a mínim 30 dies perquè el govern comptabilitzés quantes persones més estaven en aquesta situació i flotar-los tots junts en un sol vol. Per aquest motiu van demanar fer difusió del vídeo tant a Catalunya com a Andorra, perquè l’alternativa és «quedar-nos aïllades en un poble, a 40 graus de temperatura i sense recursos». A més, van assegurar que hi ha més andorrans i espanyols desemparats i sense cap resposta diplomàtica.

Jover, però, va assegurar que ja s’ha posat en marxa un «pla de retorn», malgrat que «en cap cas elles s’han posat en contacte amb les autoritats andorranes, sinó que nosaltres ens vam assabentar de manera indirecta».

Així mateix, va demanar que els nacionals o residents que es trobin vivint a l’estranger i no tinguin voluntat de tornar al Principat duguin sempre amb ells una identificació i segueixin les polítiques de restricció de la mobilitat escaients. «Ens consta que en territori francès han sancionat una persona d’Andorra per no tenir la documentació justificativa oportuna», va explicar el ministre. En aquest cas concret, va recordar, es pot consultar en el web del Govern de França un formulari amb les justificacions permeses per sortir de casa i cal dur-lo a sobre en cas de desobeir el confinament al qual està sotmès tot el país.

Pel que fa als turistes que es troben a Andorra i que no poden tornar al seu país d’origen pel tancament de les fronteres als països veïns, Jover els va prometre ajuda mitjançant un protocol del qual no va desvelar cap detall perquè es presentarà durant el dia d’avui i serà extensible a temporers i turistes. 

L’Executiu ja va informar dimarts que s’està en contacte amb els països de la majoria de temporers per gestionar la seva sortida, ja que quasi tots han cancel·lat les connexions aèries amb Espanya.

PUBLICITAT
PUBLICITAT