PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats demanen prohibir per llei els acomiadaments pel Covid-19

El PS exigeix més ajudes als empresaris i lideratge al Govern

Per Victoria Gómez Pérez

Un supermercat del país.
Un supermercat del país. | Maricel Blanch

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va demanar ahir per carta al cap de Govern, Xavier Espot, que, «a causa del gran nombre d’amenaces d’acomiadaments que es poden produir per la crisi del Covid-19», la modificació d’urgència de la Llei de Relacions Laborals en què està treballant l’Executiu prohibeixi que «es pugui acomiadar a ningú durant els pròxims dos mesos». Una mesura que a parer seu hauria de ser de caràcter retroactiu des del cap de setmana del 14 i 15 de març, quan es va decretar l’estat d’excepcionalitat actual. Segons Ubach, vista la greu situació que travessa el país, «mantenir el lloc de tots i cada un dels nostres treballadors» ha de ser «la màxima prioritat».

Més enllà del teixit empresarial, «a qui se li ha de proporcionar tots els ajuts que siguin necessaris», el secretari general de l’USdA va considerar un acte de «corresponsabilitat» mantenir tots aquests llocs de feina, independentment de la situació econòmica de cada empresa. Així mateix, Ubach va apel·lar a la «sensibilitat social» del Govern per «defensar» amb èxit «la capa més feble de la nostra societat».

 

Passar a l’acció

Des del Partit Socialdemòcrata (PS), el president del grup parlamentari, Pere López, és partidari que «els empresaris han de garantir els salaris als treballadors, i l’Estat ha de garantir als empresaris aquelles ajudes que siguin necessàries per fer front als pagaments». López va recordar ahir al matí que fa dies que demanen al Govern que «prengui un paper actiu en aquesta crisi i passi un missatge de confiança, com fan altres líders d’Europa». Aquesta acció hauria de constar de més suport a les famílies i a les empreses per, tal com reclama l’USdA, «conservar tots els llocs de treball». «Si el Govern no exerceix aquest paper de lideratge, que sembla que no està disposat a assumir, el que està fent és avocar a empresaris i treballadors a enfrontar-se entre ells a veure qui pagarà més car la despesa d’aquesta crisi», va apuntar el socialdemòcrata.

El ministre Portaveu, Eric Jover, però, va titllar les acusacions de «gratuïtes» perquè «encara no són coneixedors del projecte econòmic» que es presentarà en les pròximes hores i els va reteure que «si demanem un plus de responsabilitat a la societat, els partits polítics han de fer el mateix. És trist que en una emergència sanitària es vulgui fer política partidista», va lamentar Jover.

D’altra banda, Units pel Progrés d’Andorra (UPA), amb Alfons Clavera al capdavant, va reaparèixer per demanar que no es cobrin els arrendaments dels locals a petites i mitjanes empreses, així com l’establiment d’una moratòria en relació als crèdits hipotecaris de negocis i particulars.

PUBLICITAT
PUBLICITAT