PUBLICITAT

Dos usuaris del Cedre infectats per coronavirus

Ascendeixen a 53 els casos positius per Covid-19 al Principat

Per El Periòdic

Roda de premsa actualització dades COVID-19
Roda de premsa actualització dades COVID-19 | SFGA/JAViladot

Ascendeixen a 53 les persones que han donat positiu a les proves de coronavirus a Andorra. En aquest sentit, hi ha 14 nous casos des del dimarts. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant una roda de premsa que va compartir amb el ministre portaveu, Eric Jover, per actualitzar la situació de l’epidèmia de Covid-19 al Principat.


Dos d’aquests 53 infectats son usuaris del Centre Socio-Sanitari El Cedre i 18 son professionals sanitaris. Ahir al matí, el ministre de Salut va fer referència al fet que uns quants residents del Cedre tenien febre; al vespre va explicar, doncs, que d’aquests n’hi ha tres que van donar negatiu a les proves del coronavirus però dos que «malauradament» van donar positiu. En aquest sentit, Benazet va remarcar la preocupació que suposa la presència de Covid-19 a una institució socio-sanitària, tot i que va recalcar que els dos pacients estan en bona situació clínica. Des del Govern es creu que la font de contagi ha sigut per part de professionals sanitàris a l’inici del brot. 


Dels diagnosticats, 5 estan hospitalitzats i 46 estan en aïllament domiciliari. Benazet va indicar que la mitjana d’edat dels contagiats és de 42 anys.


Per altra banda, 39 persones estan pendents de diagnòstic. D’aquestes, 17 són personal sanitari; una és a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital pendent de diagnòstic amb un quadre pneumònic, i la resta son a casa. 


El titular de Salut va recordar que «gairebé en la totalitat dels casos positius podem trobar el vincle epidemiològic, però, tot i això, cal seguir les recomanacions i fomentar el distanciament social». Va explicar que «tots els casos corresponen a uns nius: el niu sanitari, que és el que ens preocupa més per la seva repercussió en l’atenció als malalts; un niu a les pistes d’esquí degut a l’atenció al pacient que es va fer al cas d’infart; els que provenien de països on hi havia Covid-19; i els relacionats amb un esdeveniment esportiu, una competició d’alt nivell que es va produïr a Andorra». Per altra banda, va considerar que durant els propers dies hi haurà més casos de personal sanitàri que donarà positiu a les proves però que seguint les mesures preses pel Govern els contagis cada vegada seran menys. 


Benazet va recordar, també, que l’estratègia a seguir per evitar l’expansió de la pandèmia és reduir al màxim la mobilitat i protegir els professionals de la salut. Va considerar, també, que amb els protocols establerts «serà molt difícil que hi hagi nous casos entre el personal sanitari». «Hem de fer un esforç tots per aconseguir-ho». El ministre de Salut va voler recordar la importància de l’ús de material de protecció per part dels professionals sanitàris quan atenen a les persones però també quan es mouen per dins de les institucions sanitàries i socio-sanitàries. 


El ministre de Salut també va fer referència a les mesures que ha adoptat el Govern per aturar l’expansió de l’epidèmia. En aquest sentit, va explicar que el Govern creu que cal que la població tingui present la propia corresponsabilitat de seguir els protocols i les mesures preses. Així, Benazet va llançar un missatge als ciutadans del Principat remarcant la importància de quedar-se a casa i buscar un distanciament social tot i la dificultat que això pot suposar per algunes persones. 


Per altra banda, Jover va destacar que la mobilitat respecte a un dia normal ahir va disminuïr en un 70%, mentre que el trànsit a les fronteres ha baixat prop d’un 90% en ambdues. Tot i les dades en qüestió, el ministre Portaveu va considerar que «cal fer un pas més, encara, en relació a la mobilitat interna». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT