PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El fons reservat per a catàstrofes compta amb 2,2 milions d’euros

El PS proposa crear un fons de solidaritat i augmentar el sostre d'endeutament

Per Victoria Gómez Pérez, Enric Revuelta

El fons reservat per a catàstrofes, que s’activarà mer mitigar els efectes del Covid-19, compta amb només 2,2 milions d’euros. L’escassa xifra per sufragar els costos del coronavirus, que també requerirà un canvi en el límit d’endeutament del marc pressupostari, ha despertat un debat entre el grup de la majoria i l’oposició i el renaixement dels defensors de les teories keynesianes. 

El pressupost d’enguany, que comptava amb uns ingressos al voltant dels 400 milions, es veurà notablement reduït, i tot i que les finances es veuran altament modificades, no seria necessari presentar novament els comptes a tràmit. Ara bé, els pressupostos es veuran altament desviats i moltes infraestructures, sobretot les que fan referència al Ministeri d’Ordenament Territorial no es duran a terme. Encara és d’hora per determinar-ho, però els focus es posen sobre grans apostes a llarg termini i que a hores d’ara corren el perill de posposar-se, com podria ser el mateix vial de la Massana o l’heliport.

Fonts consultades per EL PERIÒDIC admeten que els efectes per a l’economia i les finances del Principat seran «importants». El PS va proposar ahir al Govern la creació d’un Fons Públic Nacional de Solidaritat «per fer front a la crisi del Covid-19 i per poder afrontar la necessària injecció de diners públics a les empreses i a les famílies». A través d’un comunicat, la formació considera que és prioritari «que les famílies i les empreses puguin tirar endavant després de la crisi, i per poder complir aquest objectiu, el paper de l’estat serà determinant».

En aquest sentit, van voler remarcar que «la por a l’endeutament no ens ha de limitar en un moment tant crític.  Precisament, l’augment previst de l’endeutament és una opció prevista pel Govern, però la fragilitat de l’economia  andorrana, molt depenent del Turisme, dificulta el marge de maniobra a l’hora de generar endeutament.  El PS planteja que el fons en qüestió hauria d’estar dotat en uns 200 milions d’euros. Aproximadament, el que representa el 50% del pressupost de l’Estat. Aquests diners, segons la formació, servirien per ajudar a les famílies i a les petites i mitjanes empreses. En aquest sentit, consideren que el Govern ha d’endeutar l’Estat per poder injectar diners amb l’objectiu que famílies i empreses puguin aturar «el duríssim cop que representa aquesta aturada». 

Jover va assegurar que establir un fons públic nacional és una qüestió de capitalització i això és, justament, el que està fent el Govern a través de crèdits tous avalats pel mateix Executiu amb 60 milions així com el finançament propi per l’Estat. En aquest sentit, el ministre va anunciar una pòlissa de crèdit pel Govern de 50 milions d’euros per fer front a les despeses necessàries. Així, va demanar als socialdemòcrates entendre la naturalesa d’aquesta emergència, comparant-la amb un desastre natural: «Si fos un terratrèmol, l’endemà sabríem el cost de la reconstrucció [...] La durada i grau d’afectació de la crisi actual ningú és capaç de saber-ho», va afirmar el ministre.H
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT