PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Hem de superar la por a infectar-nos»

Els professionals sanitaris actuen per combatre la propagació de la malaltia

Per Enric Revuelta

Els professionals sanitaris, que es troben a primera línia per combatre la propagació del coronavirus, viuen intenses jornades de treball atenent els casos positius, així com les sospites de pacients que puguin arribar a desenvolupar la malaltia. Tot el personal mèdic, des dels metges de capçalera fins a les infermeres o infermers, estan mobilitzats per una sola causa, la de combatre el Covid-19. De fet, s’han posposat operacions i cirurgies que no eren urgents per centrar els esforços en la lluita contra un virus que ha posat escac no només el Principat, sinó també tot el continent europeu. 

Un metge de capçalera consultat explica que durant aquesta setmana han anat rebent menys visites presencials a la consulta, tot i que el telèfon no para de sonar per atendre possibles pacients infectats o persones amb una elevada psicosi davant del progrés de la malaltia. Així ho comenta un professional de la sanitat, que de moment prefereix preservar l’anonimat. Durant aquesta setmana, segons diferents fonts consultades, els professionals sanitaris han rebut ordres de no parlar amb la premsa sense cap autorització prèvia.

 «Nosaltres tenim l’avantatge que potser tenim més coneixement sobre la patologia. El fet de saber una mica més sobre la naturalesa dels virus provoca que no tinguem tanta por», explica el professional consultat, que considera que aquest factor «ens diferencia» perquè també «ens permet tranquil·litzar ciutadans davant dels temors que poden tenir». Recorda que  s’ha demostrat que l’índex de la mortalitat de la malaltia és baix i que fins i tot, malgrat poder-la patir, les complicacions posteriors tampoc acostumen a ser rellevants. En tot cas, la principal lluita és evitar que faci un pic de contagiats i que provoqui una saturació del sistema sanitari. 

«La gent potser no té prou informació i ho veu com una alarma mundial», explica el metge consultat, que paral·lelament insisteix que no vol rebaixar la gravetat de la situació ni treure importància al moment actual. Sobre la implicació que han de tenir els professionals, ho té clar. «Nosaltres hi hem de ser i la por a infectar-se l’hem de superar» , explica.

El SAAS manté reunions periòdiques amb els metges de capçalera, que ja han ajustat les seves consultes als casos d’urgència. La finalitat és que puguin atendre els pacients més lleus a domicili. Així mateix, la institució sanitària també ha reclutat vuit infermeres i un metge dels centres de salut de les estacions d’esquí. 

Alhora, els professionals reclamen un increment dels equipaments necessaris per fer front a totes les consultes davant d’una crisi de magnituds poc esperades. A mitjan d’aquesta setmana, els metges i els infermers haurien de comptar mitjan d’aquesta setmana  amb les mascaretes necessàries per protegir-se davant del virus.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT