PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenten els contagis i ja són 39 els casos positius

Una trentena de persones es troben pendents de diagnòstic

Per Tatiana Navarro

L’endarreriment en l’obtenció de les proves va fer que des d’ahir al migdia fins al vespre els casos positius pel Covid-19 augmentessin de 16 a 39. D’aquests, 35 es troben als seus domicilis i quatre resten ingressats a l’hospital. Un d’ells és el pacient amb una malaltia respiratòria greu que es trobava a l’UCI i que ahir va passar a planta. Tots ells formaven part de la cadena de contagis d’altres malalts.
De la mateixa manera, encara hi ha una trentena de persones a l’espera dels resultats de les anàlisis. Una d’elles es trova ingressada a l’hospital, mentre que la resta estan a casa seva. Dotze dels casos sospitosos van resultar negatius després de les proves. Tres d’ells corresponen a estudiants de l’Escola Andorrana de Batxillerat.
Tal com va informar el ministre de Salut, Joan M. Benazet, en la roda de premsa d’actualització de les dades, hi ha dotze sanitaris que es van contagiar, un d’ells atenent al turista que va patir un infart. «Ningú es podia pensar que atenent un infart a pistes podries infectar-te», va dir el ministre. Per aquesta raó, va demanar als professionals que es protegeixin, tot i que la situació no faci pensar en un contagi. Dels sanitaris infectats, la majoria treballen a l’àrea de Prevenció de les Infeccions, mentre que els altres ho fan al servei Urgències o a l’àrea de Medicina Interna de l’hospital, on van estar en contacte amb algun dels pacients infectats.

Anàlisis

L’OMS va confirmar a l’Executiu que, tot i que la persona infectada ja no presenti símptomes, el virus pot continuar actiu fins a catorze dies. De fet, un dels casos va donar positiu en les proves tot i haver passat els símptomes. Per aquest motiu, la malaltia no es dóna per curada fins que no hi ha dos resultats negatius o es guardin dues setmanes de confinament.

Casos al Cedre

Entre sis i set usuaris del centre sociosanitari del Cedre es troben aïllats en habitacions individuals. Tots ells tenen febre i, per tant, se’ls hi ha fet la prova del Covid-19, però Benazet ho va voler descartar en un primer moment perquè tres d’ells pateixen una infecció urinària. Un d’ells va ser traslladat a l’hospital. «Estem en un moment d’altres malalties respiratòries», va recordar Benazet. 

Les persones grans són un dels col·lectius que més s’ha de protegir del contagi del coronavirus, juntament amb els professionals de la Salut. Per això, va demanar prudència a la població i que eviti al màxim els desplaçaments. «Algú pot pensar que si es contagia serà un constipat», va afirmar, «però traslladarà el virus a altres persones fins que arribi a una persona fràgil».

Tenint en compte això, Benazet va demanar que s’actuï «pensant en tota la comunitat».
Tant Benazet com el ministre Portaveu, Eric Jover, van assegurar que les anàlisis es duen a terme a tots els casos sospitosos i que formen part de les cadenes de contagi d’altres positius. En aquest sentit, els kits d’anàlisi que l’Executiu rebrà properament ajudaran a gestionar d’una manera més eficient les persones malaltes perquè, si bé no donaran un resultat definitiu, sí que destriaran els possibles positius a través de l’estudi dels anticossos que la infecció hagi pogut deixar al cos. Així també van reafirmar que l’hospital no es troba col·lapsat.

Protecció

Davant la possibilitat de contraure la infecció vírica a través dels objectes, el titular de la cartera de Salut va aclarir que «tot el material és tributari de transmetre el virus», però que «amb la neteja d’aigua i sabó pot desaparèixer», en ser un virus molt volàtil.

Amb tot, des del Govern es continua refermant la idea de limitar al mínim possible els contactes entre la gent com l’única manera de fer front a la pandèmia. «Quan un virus infecta molt ràpid esgota els recursos sanitaris», va assegurar Benazet, «i els primers que s’infecten són els sanitaris».

Actualització

El període d’incubació, d’entre sis i catorze dies, fa que el resultat de les mesures no tinguin efecte efecte fins passat vuit dies. Per aquest motiu tant el ministre de Salut com el Ministre Portaveu van alertar que els casos continuaran augmentant en els pròxims dies. Tant el Govern com el SAAS ho tenen en compte i, per això, ahir també es va anunciar la comanda de 50.000 mascaretes. A més, la màquina per fer les anàlisis arribarà al Principat a final de mes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT